Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Windsor (London és a Temze völgye)

 


Windsor

Cold day on "the Long Walk" Windsor (www.flickr.com by neilalderney123)

A Windsor kastélya a környék látnivalóinak legérdekesebbje, London központjától 35 km-re található. A windsori kastély, csakúgy, mint a londoni Buckingham-palota és a skóciai Balmoral, a királyi család lakóhelye. Tömör bástyái, csipkés tornyai és öles várfala igazi turistalátványosság. Az épületegyüttesen számos építészeti stílus keveredik. A mai kastély ősét Hódító Vilmos építtette a windsori dombon. Kicsivel lejjebb a szászok már építettek egy várat, de Hódító Vilmos előbbre tartotta a védelmet és a biztonságot, mint a vadászatot, hiszen a szászokat a vadállományban gazdag erdők vonzották ide. Hódító Vilmos fából épített vára uralta a London felé vezető utat, akárcsak a mai kastély. Az 1070-ben épült normann kastély ugyan olyan alapterületű volt, mint a mostani kastély, de az földből épült. A stratégiailag fontos magaslat kiválasztásában döntő szerepet játszott, hogy egynapi útra volt londoni főhadiszállásától, a Towertől. A jelenlegi várat III. Edward korában építették, a 14. században, bár utódai rengeteget módosítottak rajta. A sok század toldozgatását IV. György (1820-1830) megbízásából Sir Jeffry Wyatville próbálta meg jóvátenni, s bár annyit sikerült elérnie, hogy a hatalmas épülettömb most összefüggő egészet alkot, egységes stílust nem sikerült teremtenie. A kastélyban található Szent Györgyről elnevezett kápolnában (St. George’s Chapel) sok király és herceg nyugszik, köztük VI. Henrik, VIII. Henrik és harmadik felesége Jane Seymour, s a kivégzett I. Károly.
A közelben található az Albert-emlékkápolna (Albert Memorial Chapel). Eredetileg VII. Henrik temetkező kápolnájának készült, a király azonban átadta Wolsey kardinálisnak, aki csodálatos síremléket építtetett magának. Mivel azonban Wolsey kardinálist VIII. Henrik letartóztatta, nem itt lett eltemetve. A sírt a polgári forradalom idején feltörték. Viktória királynő itt állítatta fel 1861-ben elhunyt férje síremlékét, azóta viseli a kápolna az ő nevét.
A középső udvar (Middle Ward) Kerek-tornyából (Round Tower) csodálatos kilátás nyílik a Temzére, Eton városára és a környező dombvidékre (Chiltern Hills). A környező udvari lakosztályok akkor látogathatók, ha a királynő nem tartózkodik a kastélyban.
1215 júniusában a windsori kastély közelében, Runnymede mezején írta alá János király a bárók követeléseit írásba foglaló Magna Chartát. Az aláírás feltételezett helyét három hatalmas tölgyfa között nyolcszögletes oszlopon álló gomba alakú tető jelzi.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia