Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Bamburgh (Yorkshire és Humberside)

 


Bamburgh

Bamburgh Castle (www.flickr.com by alexbrn)

Bamburgh, Northumbria egykori királyainak székhelye. A régi vár – old castle – Bamburghban állt. Az újról kapta a nevét Newcastle. A skótokkal folytatott állandó csatározások eredményeképp sokkal több erőd és vár található Northumbriában, mint bárhol másutt Angliában. Többségüket helybéli hadurak építették a 11.-15. század során. Bamburgh vörös homokkő vára helyén már a történelem előtti időkben is erőd állt. Többször megerősítették, de az első nagyobb várat Ida, Bernicia szász királya építette 550-ben. Fénykorában, 1095 és 1464 között, Bamburgh királyi vár volt, a középkor végére azonban feledésbe merült, és csak 1894-ben kelt új életre, amikor Lord Armstrong, a dúsgazdag newcastle-i fegyvergyáros megvásárolta és felújította. A nagyteremben állították ki a műalkotásokat, a legalsó szinten pedig a különböző középkori tárgyakat és a fegyvergyűjteményt. Bamburgh másik nevezetessége a kicsiny Grace Darling Museum, amely a 23 éves lány hőstettének állít emléket. A viharos tengeren hajótörést szenvedett Forfarshire gőzös kilencfőnyi legénységét mentette meg a biztos haláltól, amikor az elemekkel dacolva kievezett értük 1838-ban.
Alnwick vára az Aln folyó partján fekvő vásárvárosra néz le (északon gyakori a wick végződés w-je itt is néma), amely a viktoriánus korban az „Észak Windsora” nevet kapta. Northumbria hercegének székhelye 1309 óta a Percy-család otthona. A határvidék jelentős erődjeként számos középkori csatát átvészelt vár ma már békésen uralja a tájat. A kastély ma is lakott, a northubmerlandi herceg székhelye. A fenyegető középkori külső fejedelmi pompával berendezett reneszánsz palotát rejt értékes festményekkel (Tiziano, Van Dyck) és meisseni porcelánokkal díszítve. Az egyik toronyban korai brit és római emlékek láthatók, a másikban a Regimental Museum of Royal Northumberland Fusiliers kiállítása a királyi tüzérezred történetét mutatja be. További látnivalók a Percy-család hercegi díszhintója,a börtön és az ágyúterasz, ahonnan szép kiállítás nyílik a környékre és a parkra, amelyet Capability Brown tervezett.
A Coquet-folyó partján emelkedő, fűvel és bokrokkal benőtt domb tetején épült Warkworth vára, amely egykor a Percy-család tulajdonában volt. Shakespeare IV. Henrik c. drámájában Northumberland grófja és fia, a forrófejű (Hotspur) Harry Percy jelenetei ebben a várban játszódnak. A vár jórészt a 14. században nyerte el mai formáját.  A föléje magasodó és a legtöbb látnivalót rejtő szokatlan alaprajzú öreg torony is a 14. században épült.
A skót-angol határ közelében fekvő Kielder víztároló 44 kilométer hosszú partvoalával Európa legnagyobb mesterséges tava. Northumberland legnépszerűbb kirándulóhelyén a vitorlázók, szörfözők, vízisízők, kajakozók, horgászok gyönyörű környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek. Nyáron a leaplishből induló Osprey motoroson is körbe lehet hajózni a tavat. A Tower Knowe Visitor Centre közelben megnyitott is kiállítás (Kielder Water Exhibition) a völgy történetét mutatja be a jégkorszaktól napjainkig.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia