Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Hastings (Déli tengerpart és a csatorna szigetek)

 


Kattintson a részletekért


Hastings

Hastings, Minnesota (www.flickr.com by Punchup)

Hastings két helység egyesüléséből jött létre, így a 72 000 lakosú üdülővárost Hastings and St. Leonardsnak nevezik. A város promenádja 5 km hosszú, két tengerbe nyúló mólója van. Hastingsban nem találunk emlékművet Hódító Vilmos 1066-os partraszállásáról, csak a Hastings és Eastbourne között egy Norman Bay (Norman-öböl) feliratú szerény tábla emlékeztet a helyre. Hastings különlegessége az Angliában egyedül álló, fából készült hálószárító házai (Net houses), amelyet a Spanyol Armada idekerült matrózai honosítottak meg. A város romantikus képét a domb tetején álló normann vár romja koronázza. A kilátásért érdemes felkapaszkodni a dombtetőre. Aki azonban a normann partraszállás emlékeire kíváncsi, Battle-ba kell mennie.
Battle-nél ütköztek meg ugyanis Harald angol király csapatai a partra szálló normannokkal. Itt dúlt a „hastingsi csata”, bár Hastings 9 km-re van innen. Itt győzött Hódító Vilmos, aki I. Vilmos néven Anglia királya lett, és aki a meghódított angolszászokat és dánokat egybeforrasztotta azokkal, akik részt vettek Anglia meghódításának merész vállalkozásában: a normannokkal és a franciákkal.
Ma nemcsak a város neve emlékeztet a csatára (battle = csata), hanem az apátság, amelyet Hódító Vilmos alapított győzelme színhelyén. A városka favázas házai azonban a 16-18 század virágzó vasiparára emlékeztetnek. Legszebb közülük a főtéren álló Pilgrim’ Rest (Zarándok-pihenő) nevet viselő 1420-ból származó, eredetileg vendégház, amely ma is működő vendégfogadó, s mint ilyen, a legrégibbnek számít Angliában.
Vilmos megfogadta, hogy ha győz a csata helyén apátságot emeltet. 1076-ban már állt az oltár ott, ahol Harald király elesett, s az építkezés még Vilmos életében befejeződött. A templomból azonban kevés maradt fenn, mert VIII. Henrik leromboltatta, s helyét eladományozta. Fennmaradt azonban a 14. századból való gyönyörű főkapu négy nyolcszögletű toronnyal. A romokból a legjelentősebb, a barátok egykori hálótermének ma tető nélküli álló része. Később az egykori apátságot eladták a Webster családnak, akik leányiskolát építettek ide. Hétköznapokon megtekinthető az udvar, az épületek belseje azonban nem. A látogatót egy 1903-ban emelt kőoszlop emlékeztetni a magánház udvarában arra a helyre, ahol az angolszász király elesett.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia