Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Csatorna Szigetcsoport (Déli tengerpart és a csatorna szigetek)

 


Csatorna Szigetcsoport

Three-Day Kayak and Hiking Tour of the Channel Islands (www.flickr.com by mikebaird)

A Csatorna-szigetcsoport (Channel Islands) területe közel 200 km2, lakosainak száma 110 000 fő. A Channel Islands tulajdonképpen egy szigetlabirintus, melynek jelentős hányada csak apály idején bukkan a víz színe fölé. Közelebb van Franciaországhoz, mint Angliához, ám történelmileg már régen elszakadt a kontinenstől és Franciaországtól.
Victor Hugo egy ideig száműzetésben élt először Jersey majd Guernesey szigetén, „gyönyörű tengeri kerteknek” nevezte el a szigeteket. Homokos strandjaival és festői szikláival valamint történelmi emlékeivel izgalmas turistalátványosságként kínálkozik.
A sziget már a történelem előtti időkben is lakottak voltak, ezt ősember- és mamutcsontok is bizonyítják. Időszámításunk előtti 2000-ben fennmaradtak az ibériai őslakók kőszerszámai is. Az ibériaiakat a gallok, majd a rómaiak követték, i.sz. 933-ban pedig a viking birodalomhoz csatolták a szigeteket az elkövetkezendő 270 évre. A függetlenségét folyamatosan megőrizni próbáló Csatorna-szigetcsoport fokozatosan alakította ki helyi alkotmányát, mely szerint a szigeteken a nagybirtokosok által választott bírák (jurats) gyakorolták a hatalmat. A királyt – hercegi minőségben – kezdetben egy, később két helytartója képviselte, egy Jersey szigetén, egy pedig a többi szigeten.
A folyamatos viking, később francia és skót betörések miatt, melynek során házakat gyújtottak fel, gyilkolták a lakosságot, VI. Sixtus pápa 1484-ben pápai bullában kiközösítéssel és vagyonelkobzással fenyegette meg mindazokat, akik ilyen bűnöket követnek el a szigeteken. Ez a pápai nyilatkozat – leszámítva a polgári forradalom idejét – semlegességet biztosított a szigeteknek 1689-ig. A szigetlakók egészen a napóleoni háborúkig csempészettel és kalózkodással „foglalkoztak”, és ellenálltak az angol vámrendszer bevezetésének. A 19. században már áttértek a békés tengeri kereskedelemre, majd az angol piacok számára kezdtek el mezőgazdasági cikkeket termelni, s ezen kívül a növekvő idegenforgalom fokozta bevételüket. Az I. világháborúban nem szenvedtek el támadásokat, ám a másodikban hosszú német megszállás alá kerültek, és csak a háború befejezésének napján, 1945. május 9-én szabadultak fel. A 20. század második felére módosították a szigeten uralkodó szokásjogokat. A helytartók a ma is képviselik az uralkodót, ám a juratok elveszítették hatalmukat, s ma már csak, mint bírák tevékenykednek. A helyi törvényhozó testületnek ma már csak választott tagjai vannak; határozataik csak akkor válnak törvénnyé, ha azokat a brit uralkodó vagy a Titkos Tanács jóváhagyja. A helytartónak csak felszólalási joga van, szavazati joga nincs. Guernesey kivételével, ahol az angol 1946 óta hivatalos nyelv, a francia nyelvet használják a közigazgatásban (bár terjed az angol), és gyakori a normandiai francia tájszólás. A szigetek közül Jersey a legnagyobb, lakosainak száma hozzávetőlegesen 60 000 fő. Északon sziklás partok találhatók másutt jobbára homokos, strandolásra kitűnően alkalmas partszakaszokat találunk. A sziget fővárosa a 30 000-es St. Helier. Nevét az 1150 körül a környéken épített apátságról kapta. A helyi múzeum melletti dombon áll a napóleoni háborúk idején, egy esetleges partraszállás visszaverésére épült erődítmény, a Fort Regent.  A kikötőből dagály idején hajóval, apály idején egy 1 km-es úton az Esplanade sétányról közelíthetjük meg az 1590-1601 között épült kastélyt, amely Erzsébet királynő nevét viseli. A kastély az egykori apátság helyén áll.
A Channel Islands második legnagyobb szigete a csaknem háromszög alakú Guernesey. Lakossága a hozzá tartozó szigetekkel együtt nagyjából 50 000 fő. A sziget belsejében kevés a látnivaló. Fővárosa Saint Peter Port, 20 000 főt számlál, és csaknem teljesen gránitból épült. Múzeumában a történelem előtti temetkezőhelyekből feltárt tárgyak láthatók nagy számban. Victor Hugo a Hauteville House-ban élt 1855-1870 között és itt írta a Nyomorultakat. A ház berendezése ma is olyan, mint az író száműzetése idején.
A Csatorna-szigetek közül a legszebb Sark. Mindössze öt és fél km hosszú és két és fél km széles szigeten nincsenek falvak, a turistákat szállodák vagy családi panziók várják.
Alderney szigete van a legközelebb a francia partokhoz, mindössze 15 km-re. Egyetlen érdekessége az erődítmények sorozata, melyek közül a legújabbakat a németek építették.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia