Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Coventry (Belső Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Coventry

Coombe Abbey Gardens, nr Coventry (www.flickr.com by by Taylor Dundee)

A hadiipar központjaként Coventry a német bombatámadások első számú célpontja volt a II. világháborúban, és 1940-ben a középkori katedrálist is találat érte, szinte teljesen elpusztította. A háború után a romok mellett Sir Basil Spence tervei alapján felépült az ország első modern katedrálisa. Megrázó szobordíszeit Sir Jacob Epstein és Graham Sutherland készítette. Az új katedrális falai szürkésrózsaszín mészkőből valók, modern mozaikablakainak fénye az oltár felé vetődik. Az oltár mögött a világ leghatalmasabb, merész színű és mintájú faliszőnyege Graham Sutherland terve alapján készült. A keresztelőmedencét a betlehemi dombokról származó sziklába építették be. Az impozáns épületet Epstein több mint 10 méter magas, nagyszerű szoborcsoportja díszíti, melynek allegorikus témája Szent Mihály arkangyal harca az ördöggel.
A Herbert Gallery and Museumban a látogatók megismerkedhetnek egy 11. századi legendával is. Lady Godiva tiltakozásul, mert férje, Mercia grófja újabb adókkal sújtotta a várost, meztelenül lovagolt végig az utcákon, mivel férje tréfásan azt mondta, majd akkor teljesíti felesége kívánságát, azaz, akkor csökkenti az adókat, ha meztelenül végiglovagol a városon. Lady Godiva kihirdette a városban, hogy minden ajtót csukjanak be, és ablaktáblát zárjanak be. Egy szabó azonban kíváncsiságból lyukat fúrt az ablaktáblára, de a látványtól megvakult, és élete hátralévő részében Kukucskáló Tamásnak (Peeping Tom) nevezték. Ezután Lady Godiva férje elengedte az adót, ő pedig kiérdemelte a város háláját. Szobra ott áll a város központjában, és ma is minden évben megválasztják „Lady Godivát”, aki felöltözve bár, de végiglovagol a városon. A Museums of British Road Transport mutatja be Anglia legnagyobb közúti járműgyűjteményét: autók, motorok, modellek, a világ leggyorsabb autói és interaktív bemutatók szórakoztatják az ide látogatókat.
Coventry az 19. század utolsó negyedében lett a kerékpár-, majd az autógyártás központja, s ennek köszönheti gyors fejlődését. Itt készült 1865-ben az első angol kerékpár és 1898-ban az első angol autó (Daimler Company). Emellett elsősorban, mint szerszám és elektromosipari központ jelentős.
A céhek egykori csarnokának szomszédságában áll a Caesar’s Tower (Caesar tornya). A 13. században készült építmény második emeletén raboskodott 1569-ben Stuart Mária. Az 1940-es légitámadásnál elpusztult épületet eredeti építőanyagával helyreállították.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia