Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Rochester (Belső Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Rochester

Rochester Cathedral and Castle in the evening light www.flickr.com by Gauis Caecilius)

Canterburyből továbbindulva Rochesterbe érkezünk, amelynek fő utcájának szomszédságában két impozáns építmény is emelkedik. Az egyik a katedrális, amely felépítésében emlékeztet a canterburyire, ez is két templomot foglal magában, a szentély itt is magasabbra épült, mint a hajó, ám az egész építmény stílusa majdnem tökéletes példája a korai normann építészetnek. Nyugati oldalán a bejárati ajtó nagyon különleges. A hajóban hat ív eredeti normann hajlatú, a nagy ablakok azonban már perpendikuláris stílusúak. A dóm belső kiképzését a korai angol gótika stílusában végezték, legérdekesebb látnivalója egy 13. századi falfestmény, a Szerencse kerekei.
A másik, a katedrálissal szemben található szögletes normann erőd, azokra az időkre emlékeztet, amikor a hastingsi csata után Hódító Vilmos megszilárdította a hatalmát Angliában. A várat, melyből nagyrészt az erőd külső váza maradt meg, Gudulf barát kezdte építtetni, aki Lanfranc Canterbury érsekkel együtt érkezett Angliába, és 1077-ben lett Rochester püspöke. Maga az erőd a normann katonai építkezés egyik legremekebb maradványa, William de Courbeuil műve, aki 1123-ban lett érsek és három évvel később I. Henrik neki adományozta a rochesteri várat. Sok tulajdonosi kézen átment vár a 20. században Rochester város tulajdonába került, amely felújította és azóta a vár képes fogadni a látogatókat.
Rochester vára büszkélkedhet Anglia legmagasabb normann vártornyával, ahonnan Pazar kilátás nyílik a Medway folyó völgyére.
Leeds vára csipkézett mellvédjeivel, tornyaival, meleg színű köveivel és tavával Anglia talán egyik legszebb vára. A 12. században épült és azóta is folyamatosan lakott, jelen formáját többszöri átépítés és bővítés során nyerte el, legutoljára 1930-ban újították fel. VIII. Henrik is nagyon kedvelte ezt a várat, s a pestisjárvány elől ide menekült Londonból. A várban látható életnagyságú mellszobra a 16. századból való. Leeds vára 1552-ben került el a királyi család tulajdonából, amikor az írek megbékítésében nyújtott segítségért jutalmul Sir Anthony St. Leger kapta meg VI. Edwardtól.
Londontól 74 km-re található Baingtoke városa, Észak-Hampshire mezőgazdasági központja. A városon túl találhatóak a Basing House romjai. Wicheter hercege védelmezte Cromwell csapatai ellen 1643-ben és 1645-ben úgy fejezte ki hűségét az uralkodó iránt, hogy Loyalty House-nak hívta (Hűségház),  minden ablaktáblára ráíratta franciául: Aimez Loyalty – szeresd a hűséget. A hűségnek és a háznak is Cromwell ágyúi vetettek véget.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia