Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Kelet-Közép Anglia

Három igen különböző táj képe fogadja a látogatókat Kelet-Közép-Angliában. Nyugaton lápvidék és a sziklás Peak District érintetlen és vad szépsége, középen az alacsonyan fekvő alföld iparosodott városai, keleten pedig a lapos tengerpartig futó dombok között megbújó falvak mészkőből épült házai kínálnak látnivalót az arra utazónak.
A térség arculatát a vidékies és városias területek együttes jelenléte határozza meg. Fürdővárosok, történelmi falvak, főúri otthonok és kormos gyártelepek, zsúfolt lakónegyedek váltakoznak a festői tájon, amelynek mai képét elsősorban az Ipari Forradalom formálta.
Az első ember a történelem előtti időkben jelent meg ezen a vidéken. A rómaiak ólom és sóbányászatba kezdtek itt és kiterjedt úthálózatot fejlesztettek, védelmükre pedig erődöket építettek. Az angolszász és a viking hódítás emlékét több helyiségnév is őrzi. A középkor virágzó gyapjúipara gazdaggá tette a városokat, mint például Lincolt, ahol a fennmaradt sok lenyűgöző ház ma is csodálatot kelt. A térség a Rózsák háborúja és a polgárháború éveiben véres csaták színtere volt. A régió nyugati felén, a Peak District területén jött létre az első nemzeti park 1951-ben. A Peak District magaslatait kelet felé felváltják a kőfalakkal szabdalt legelők és a védett folyóvölgyek.
Kelet-Közép Anglia az országjárók kedvelt úti célja. Kitűnően jelzett turistautak, pompás vidéki kastélyok és történelmi városok váltják egymást.

Derbyshire

Hardwick Hall in Derbyshire  (www.flickr.com by UGArdener)

A derbyshire-i Buxton 300 méter magasan fekszik a tenger szintje felett, ami Angliában egészen különleges fekvésnek számít. Gyógyvize, melyet valószínűleg már a rómaiak is ismertek hatásos gyógyszere a szigetországban igen gyakori reumának, ezért a várost szinte egész évben látogatják a gyógyulni vágyók. Devonshire 5. hercege játszott kulcsszerepet abban, hogy Buxton jelentős fürdővárossá fejlődött a 18. század végén, amikor sok szép neoklasszikus épülettel is gazdagodott a város. Ekkor épült a város szélén, eredetileg istállónak, a Devonshire Royal Hospital (1790) és a Bath Royal Cresentjének mintájára a Crescent (1780-1790). Az óránként 7000 liter vizet adó forrás palackozott vizét (Buxton water) országszerte árulják, de a forrásvízzel szemközti nyilvános ivókút, a St. Ann’s Well csapjából is ez folyik. A Crescent mögött áll a gyönyörűen felújított Operaház, a nyári zenei és művészeti fesztivál helyszíne, és a Pavilon parkra néző 19. századi vasból és üvegből készült Pavilion.
Devonshire 4. hercege számára épült 1678 és 1707 között Chatsworth House, az egyik legszebb főúri otthon Nagy-Britanniában. A barokk kastély a régi Tudor-kori udvarház helyén épült, s a házhoz tartozó tájképparkot Capability Brown tervezte az 1760-as években, majd a palota főkertésze Joseph Paxton fejlesztette tovább a 19. század közepén. A kastély híres gyűjteménye Reynolds, Holbein, Dürer, Murillo, Dolci, Veronese, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci és Correggio festményeit és rajzait vonultatja fel. A hatalmas park, amelyet átszel a Derwent folyó, még a Peak District változatos erdős táján is különlegesen szép látnivaló ősi fáival, gazdag vadállományával.
A Tissington Trail (ösvény) összesen 22 km hosszú gyalogtúra rövidített és könnyített változata a Tissinton körül felszedett vasúti pálya nyomvonalát követi. Az út több pontjáról csodálatos kilátás nyílik a White Peak (fehér csúcsok) vidékére. A kútdíszítés derbyshire-i hagyománya a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza és a 17. század elején éled fel újra, éppen Tissingtonban, ahol a kútvíz gyógyító erejének tudták be, hogy a falu megmenekült a pestisjárványtól, és hálából feldíszítették a kutakat. A Peak District eseménynaptárában a kútdíszítés ma is ünnepnap, és minden olyan faluban is megtartják, ahol a kutak hajlamosak kiszáradni. A kutakat az Úrnapján, azaz 40 nappal Húsvét után díszítik fel: a kút köré helyezett bekeretezett agyagtáblákat virágszirommal, gabonával és rizzsel ragasztják tele.
Az 1951.ben nemzeti parkká nyilvánított Peak Districtnek két jól elkülöníthető része van. Délen terülnek el a White Peak lágyan hullámzó mészkődombja, északon és nyugaton pedig a Dark  Peak (sötét csúcsok) homokkő sziklái emelkednek ki a zsombékos lápvidékből. Neve ellenére (peak=csúcs) nem különösebben magas a vidék. A Dark Peak területén található Hathersage lápvidéke, amelyet sokan Charlotte Brontë Jane Eyre c. regényének „Morton”-jával azonosítanak.
Derbyshire grófság székhelye Derby, amely 25 km-re fekszik Nottinghamtől. Derby angolszász település, ahova megtalálták útjukat a dánok, de azt megelőzően a Derwent folyó partján, a mai várostól északabbra római erődítmény is volt. A 15. századtól virágzott itt a kereskedelem és a gyapjúfeldolgozás, a 18. századtól a selyem- és a porcelánipar, ma pedig a Rolls-Royce művekről nevezetes. 

Nottinghamshire

Ford at Hardwick, Nottinghamshire (www.flickr.com by Lincolnian Brian)

Bár Nottingham többször is fontos szerepet játszott Anglia történelmében, hírét elsősorban Robin Hood ellenségének, a gonosz nottinghami bírónak köszönheti. A titokzatos földalatti járatokkal átszőtt sziklára épült Nottingham vára ad otthont a Helytörténeti Múzeumnak, és az ország első városi képtárának, ahol Spencer és Dante Gabriel Rosetti munkái is láthatók.
A legendás kardforgató és kitűnő íjász, a sherwoodi erdő Robin Hoodja, történetét számos regényíró és filmrendező feldolgozta. Nottingham közelében éltek a sherwoodi erdőben és onnan csaptak le a gazdagokra, hogy a megszerzett kincseket aztán szétosszák a szegények között. Robin Hood alakját szájhagyomány útján terjedő balladák őrizték meg. Hőstetteit először a 15. században foglalták írásba. A történészek úgy vélik ma, hogy Robin Hood figurájában a középkor feudális uraival szembeszálló törvényen kívüli szegénylegények alakjai ötvöződnek.
A Nottinghami vár lábánál található egy kiskocsma, a Trip to Jerusalem (1189), amely a legrégibb Britanniában, bár az épület egy része a 17. századból való. Neve (Utazás Jeruzsálembe) valószínűleg a 12. – 13. századi keresztes-hadjáratokra utal. A vár közelében több múzeum is várja az érdeklődőket.
Nottingham tekintélyes egyetemi és ipari város, mely szövött áruiról, csipkéiről és dohányiparáról is híres. A város lágy homokkőre épült, melybe a britek annak idején a barlangjaikat vájták. A rómaiak nem jártak ezen a környéken, ám a Trent folyón át érkező angolszászok megtelepedtek itt. Ugyan azon az úton érkeztek a dánok is, mint a szászok, akik 874-ben itt alapították meg öt városuk egyikét. A normann hódítás után épült itt először kővár, a nottinghami sziklán. A város gyakran szerepel úgy az angol történelemben, mint a Wales és Skócia meghódítására induló csapatok gyülekezőhelye. Itt szerveződött az a hadsereg is, amely trónra juttatta a Tudorokat. Az ipari forradalom idején Notthingham volt a gépek terjedése ellen lázadó géprombolók (Rage against the Machines) központja.
A tengerparti Lincolnshire grófság a második legnagyobb Angliában. Székhelye Lincoln, amely a Fens lapos lápvidékének szélén emelkedő szikláról néz le a Witham folyó völgyére. Hatalmas katedrálisának három tornya messzire látszik. Az első erődöt a rómaiak építették itt i.sz. 50-ben, de már a rómaiak érkezése előtt is település volt ezen a helyen. A rómaiak Lindum Colonia-nak nevezték városukat.
A normann hódítás idején London, Winchester és York után Lincoln volt Anglia negyedik legjelentősebb városa. A gyapjútermelő vidék stratégiai fontosságú város volt és a gyapjúkereskedelemből gazdagodott meg. Sok szép történelmi épületével máig őrzi középkori hangulatát. A legtöbb régi ház a katedrálishoz vezető Steep Hill (meredek hegy) mentén látható. A katedrálist, normann alapja ellenére „az angol gótika virágaként” emlegetik. A templomot 1922-32 között restaurálták nagy gonddal. Káptalanterme közelében, ahol a 14. században a parlament is ülésezett, található a Christopher Wren építette könyvtár, ahol a Magna Charta egyik példányát is őrzik. Érdemes még megtekinteni Lincoln várát, a többször átépített normann várat, amelyet 1787 és 1878 között börtönnek használtak. Kápolnájának koporsóra emlékeztető ülései a gonosztevőket figyelmeztetik sorsukra. A vár leglátványosabb része a 19. században épült un. Figyelőtorony (Observatory Tower), melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik.
Ott, ahol a Witham folyó a Washba ömlik, épült fel Boston városa, melynek eredete igen régre nyúlik vissza: a mai város helyén 655-ben alapított kolostort St. Botolph (Boston neve a Botolph’s Town összevonásából ered). A 13. században Boston Anglia egyik legfontosabb kikötője volt, mára már csak egy emlékeiből élő festői öreg kikötőváros. Az amerikai Boston városát az innen kivándoroltak alapították 1630-ban. Szép időben a St. Botolph’s Church magas perpendikuláris tornyából látható Lincoln katedrálisa is.
Lincolnshire és talán Anglia egyik legszebb városa Stamford, számtalan templomával és György-kori városi házaival, kockaköves szűk utcáinak középkori hálózatával. A középkori templomok (az eredeti tizenegyből öt maradt fenn) tornyainak sokasága miatt Oxford kicsinyített másának tartják. A város történetét bemutató Stamford Museum egyik furcsa ám népszerű látványossága Britannia legkövérebb emberének viasz szobra. Daniel Lambert súlya 336 kilogramm volt, amikor 1809-nrn meghalt Stamfordban a lóversenyen.

William Cecil, Burghley első lordja, I. Erzsébet tanácsadója és 40 éven át hűséges támogatója építette a lélegzetelállítóan szép Burghley House-t 1555 és 1587 között. A terveket valószínűleg ő maga készítette. A tető vonalát kőpiramisok, klasszikus oszlopoknak álcázott kémények és sószóróra emlékeztető tornyok sokasága töri meg. A tető mozgalmasságát a nyugati homlokzat szimmetrikus nyugalma ellensúlyozza. Kertjét és vadasparkját 1760-ban Capability Brown alakította ki. A pazarul berendezett termek falait itáliai mesterek festményei díszítik. A mennyezeti freskókon görög istenek és hősök története kel életre.

Northamptonshire

Apethorpe Hall, Northamptonshire, Digital IR  (www.flickr.com by Jon S Pagerong)

Northamton városa az azonos nevű grófság székhelye. A város, melyben gazdag brit és római emlékeket tártak fel, a 11 – 17. század között csizma- és cipőkészítőiről volt híres; ma a Central Museum and Art Galery büszkélkedhet a világ legnagyobb lábbeli gyűjteményével. A tágas piacterétől nem messze a Sheep Streeten van a Church of the Holy Sepulchre (Szent Sír temploma), amely a négy angliai kerek templom egyike (lásd: Cambridge).  A várostól 9 km-re nyugatra található Althorp House, Diana walesi hercegnő családjának otthona. Megnézhetjük a házat, a kertet és a szigetet, ahol a hercegnőt eltemették.

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia