Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Lancashire és a tóvidék

A tájképfestő John Constable szerint a Tóvidék, ahová napjainkban évente 18 millióan látogatnak el, minden idők leggyönyörűbb tája. A normannok számos kolostort alapítottak ezen a vidéken, II. Vilmos pedig itt adományozott birtokokat az angol báróknak.
A Tóvidék 45 kilométer sugarú területén hihetetlen számú vízesés és tó található, Anglia legváltozatosabb és legfestőibb tájegysége. A mindössze 231 km2-es területen található az ország legmagasabb hegycsúcsa és a legmélyebb völgye, valamint a leghosszabb tava is. A táj képe alig változott valamit azóta, hogy a jégkorszak végén, Britannia geológiai történelmének utolsó jelentős eseményeként, 10 000 évvel ezelőtt a jég visszahúzódott erről a vidékről. A jég formálta hegyek ahhoz a hegylánchoz tartoznak, amelyet a két őskontinens sok millió évvel ezelőtti összeolvadása emelt a magasba, s amelynek maradványai Észak-Amerikában is fellelhetők. Később ez a kontinens kettétört, és az amerikai szárazföldet a szélesedő Atlanti-óceán elválasztotta Európától.
Ma végtelenül békés a táj, ám a római hódítástól a középkor végéig az egymást követő uralkodók és királyok véres csatákat vívtak a terület birtoklásáért. A kelta és római emlékekben, kolostorromokban és főúri otthonokban igen gazdag Tóvidék a történészek kincsesbányája.
Lancashire legfőbb vonzereje a történelmi múltú, de városi rangot csak a 20. században kapott Lancaster, Blackpool vagy a csöndes üdülőhelyek a délebbi tengerparton. A szárazföld belsejében a bowlandi erdő és a Ribble-völgy a leglátogatottabb. Még délebbre Manchester és a Merseyside gyakorlatilag összeépült iparvárosainak látnivalóit elsősorban építészeit és ipartörténeti emlékei jelentik. Manchesterben, ahol az átalakított Castlefield iparnegyed új életre kelt, sok szép Viktória kori épület látható. Liverpool a helyreállított Albert-dokkal és a hangulatos klubokkal egyre több játékfilm helyszíne, bár igazi hírét a Beatlesnek köszönheti. Számos kitűnő múzeummal és képtárral büszkélkedhet mindkét nagyváros.

Carlisle

Caldew - Carlisle (www.flickr.com  by Andrew Pescod)

A Cumbriában található Carlisle Skóciához fekszik közel, pusztán 13 km-re a határtól, s a legrégibb időktől kezdve fontos szerepet játszott a határ védelmében. Luguvaliumnak hívták a rómaiak, a Hadrianus-fal előretolt erődje volt. A várost többször kifosztották a dánok és a normannok, a határvidéken portyázók, de a királypártiak erősségeként Cromwell csapatai sem kímélték. Hol skót, hol angol kézen volt. I. Edward, a „Skótok pörölye” hónapokon keresztül itt székelt, két ízben is tartott parlamenti ülést itt, és a közelben is halt meg. A városon vonult végig díszmenetben 1745-ben Károly herceg, az utolsó Stuart trónkövetelő, majd ugyanerre vonult vissza néhány héttel később megtépázott seregeivel. Ma Cumbria székhelye, s ma is állnak a nyugati városfal kerek bástyákkal védett kapui és a normann vár. A vártoronyban berendezett kis múzeum a Királyi Határőrezred történetét meséli el. Katedrálisát, amely az egyik legkisebb Angliában, 1122-ben kezdték építeni. A közelben állnak Lanercrost Priory 1166-ból származó festői romjai és a Birdoswald Roman Fort maradványai.
A történelem által tépázott városban nem csoda, hogy nem sok régi emlék maradt, pedig valamikor Carlisle közelében húzódott a skótok ellen épített római fal is, a történelem viharai azonban azt is elpusztították. A William Rufus által építtetett várból is csak a bástyák és a várbörtön maradt meg. Stuart Mária fogságára csak a Queen Mary’s Walk (Mária királynő sétány) emlékeztet.
A cumbriai vagy másnéven cumberlandi Penrith egykor a határvidék háborúinak színhelye volt, melyre a ma romokban álló 1499-ben épített vára emlékeztet. A városban található Szt. András-templom kertjében álló különös domború kövek a legenda szerint egy óriás sírját rejtik. A város közelében található 285 méter magas Beacon Hill tetején valamikor tüzeket gyújtottak, ezzel jelezték a skót seregek támadását. Erre utal a neve is: Beacon Hill magyarul Jelzőtűz-domb.  A környéken található a Long Meg és lányai néven ismert bronzkori kőkör 66 megalitja, és 9 kilométerre Penrithtől északnyugatra található Hutton-in-the-Forrest kastély legrégibb része a 13. századi torony. A kastélyban a gyönyörű olaszos lépcsőház, a pazarul díszített 17. századi hosszú folyosó, a Cupido-szoba 1740-es években készült gipszstukkó mennyezete és számos viktoriánus szoba érdemel figyelmet. A fallal körülvett teraszos kertben formára nyírt bokrok és fák között lehet kellemes sétát tenni.
Dalemain Penrithtől pár kilométerre található szép vidéki kastély a középkori és Erzsébet kori épületrészek többször átalakított labirintusszerű szövevénye. A fogadószobák közül különösen szép a kínai szalon, falait kézzel festett tapéta borítja, és a 18. századi faburkolatú szalon. 

Cumbria

Sca Fell, Cumbria (www.flickr.com by Roger B.)

Ullswater sokak szerint a legszebb tó Cumbriában. Északi végénél megművelt lankák, délen viszont már festői hegyek és sziklaszirtek fogják közre. A nyári hónapokban két viktoriánus gőzös szeli a hullámokat Pooley Bridge és Glenridding között.
Keswick, mióta a vasút elért ide a 19. században, a túrázók legkedveltebb találkozóhelye és a Tóvidék fővárosa. Az ide látogatók könnyen találnak szálláshelyet és kiránduló-felszerelést áruló üzleteket. Legérdekesebb épülete a központban álló Moot Hall. Az 1813-ban épült ház ma az idegenforgalmi irodának ad otthont. A Tudor-korban a grafitbányák feltárása után, az addig virágzó gyapjú- és bőrkereskedelem háttérbe szorult, és a bányászat, majd a ceruzagyártás lett a meghatározó iparág. A II. világháborúban itt készítették azokat a belül üres ceruzákat, amelyekbe a titkos ügynökök térképet és iratot rejthettek. A ceruzagyár múzeumában (Pencil Museum) audiovizuális eszközökkel szemléltetik a ceruzagyártást. A Keswick Museum and Art Galleryben a Tóvidék íróinak, például az itt otthonra találó Shelly, eredeti kéziratai mellett sok érdekesség, például zenélő kövek láthatók. Keswicktől keletre található a Stonehenge-nél régebbinek vélt Castelrigg kőkörének megalitjai.
A Tóvidék Nemzeti Park, azaz a Lake District National Park látogatók ezreit vonzza a csodálatos, geológiai különlegességeiről ismert terület. A festői kirándulóutak és tavak – Derwentwater, Thirlmere és Bassenthwaite – területeit csak gyalog lehet bejárni, mint a Skidda és Caldback között húzódó Back of Skiddaw néven ismert hegycsoportot vagy a Thirlmere keleti oldalán magasodó Helvellyn-hegységet. A Tóvidék legszebb részein két hosszú gyalogút is vezet át. Az egyik a 110 km hosszú Cumbrian Way, ez Carlisle-t közti össze Kenswicken és Conistonon át Ulverstonnal. A másik a Coast to Coast Way nyugati szakasza. Ezeken kívül több száz rövidebb turistaút és ösvény fut a tavak partján, vagy a nagyobb kihívást jelentő csúcsok felé.
Keswicktől szép autóút vezet a 21 km-re lévő Wordsworth szülővárosába, Cockermouthba, amely a Cocker és a Derwent folyók találkozásánál fekszik. Romos normann vára valamikor a legfontosabbnak számított a határvidéken. A vár, bár részben romos, ma is lakott és nem látogatható. A másik látnivaló egy fák mögé rejtőző sima vonalú egyemeletes ház a főutca és a Low Sand sarkán. Ebben a szép György kori házban, melyet a 18. század végét idéző stílusban rendeztek be, született 1770-ben Wordsworth. A házat részben a család fennmaradt tárgyaival rendezték be. Az 1828-ban alapított Jennings Brewery a sörfőzés titkába avatja be a látogatókat, akik meg is kóstolhatják az itt készülő sört.
A Newlands-völgy a Derwentwater fákkal gyéren benőtt partjaitól megművelt földeken át vezet felfelé a Newlands-völgy a 355 méter magas csipkézett. A völgy legmagasabb pontjától lépcső visz fel a Moss Force vízeséshez.

Keswick

Derwent Water - Keswick  (www.flickr.com  by A Brief Moment in Time)

Szép kirándulásokat lehet tenni a Grisedale Peak, a grossvenor és a Knott Rigg felé is. A környéken az Erzsébet-kor óta folyt jelentős réz-, grafit-, ólom-, és kisebb mértékben arany- és ezüstbányászat. Little Town sokaknak ismerős lehet Beatrix Potter, the Tale of Mrs Tiggywinkle regényéből.
Az egymással összeköttetésben lévő „nyugati tavak” – Loweswater, Crummock Water Buttermere – távol esnek a nagyobb turistaközpontoktól, és ezért viszonylag kevesen keresik fel a vidéket, pedig a három tó és környéke sokak szerint a Tóvidék legszebb része. Buttermere falu alig tucatnyi házával és néhány fogadójával a három tó körüli túrák kedvelt kiindulópontja. A legnehezebben megközelíthető Loweswater a legcsöndesebb tó. Erdők és szelíd dombok fogják körül. Közelében van a Tóvidék legmagasabb vízesése, a 36 méter magasról lezúduló Scale Force.
Borrowdale völgy a Keswickből induló kirándulások leggyakoribb úti célja. A festői völgy Derwentwatertől délnyugatra fekszik, és számos rajz és vízfestmény próbálta meg visszaadni szépségét. A völgy egyik legszebb pontjánál található egy parányi falucska Grange. Az itt drámaian összeszűkült völgyszakasz neve Jaws of Borrowdale (azaz Borrowdale állkapcsa). A közeli Castle Craigről csodálatos a kilátás. Grange-hez közel található a Bowder Stone. A bámulatosan egyensúlyozó közel 2000 éves óriási kőtömb a magasabb sziklákról zuhanhatott le, vagy egy gleccser vonszolta jelenlegi helyére sokmillió évvel ezelőtt.  A közelbe csodálatos falucskákat találunk Rosthwaite-et és Stonethaite-et.
Még mindig Cumbriába járva jutunk Wastwater fekete víztükréhez. A Nether Wasdale-től induló út a tó északnyugati peremén fut. Keleti oldalán több mint 600 méter magasról zuhan le a tintafekete és évszaktól függetlenül jéghidegnek tűnő vízbe az omladékos sziklafal, a Screes. A tó itt 80 méter mély, és így a Wastewater Anglia legményebb tava.  A közelben a Scaffel és a Scaffel Pike hatalmas tömbje emelkedik, melynek középpontjában a Great Gable méltóságteljes piramisa húzódik. A gyönyörű és érintetlen táj egyetlen nagyobb épülete a tó távoli végében álló fogadó. Közelében a mélybe zuhant hegymászók emlékezetére épített parányi templom áll. A Wasdale fölé tornyosuló hegyek már a 19. században is vonzották a hegymászókat.
Eskadale valószerűtlen szépségű, derűs nyugalmat árasztó táján található a Hardknott Fort római kori maradványa. A völgy két legnagyobb települése az elbűvölő Boot és a tengerparti Ravenglass.
A Dunnerdale néven is ismert festői táj, a Duddon-völgy 35 szonett megírására ihlette Wordsworth-t. A völgy legszebb szakasza Ulpha és Cockley Beck között húzódik, s ősszel különösen szép a nyírfákkal tűzdelt, hangával borított vidék. A folyókon lépőkövek és hidak vezetnek át, a völgy déli végénél, ahol a Duddon folyó Duddon Sandsnél eléri a tengert, fekszik Broughton-in-Furnes.
Langdale közelében dolgoznak Britannia leggyakrabban riasztott hegyi mentői, mivel a környéket hegymászók és kirándulók lepik el nap, mint nap a Pavery Ark, a Pike o’Stickle, a Crinkle Crags és a Bow Fell lejtőin. Great Langdale a Tóvidék legszebb és leglátogatottabb völgye. Csendesebb és sok látnivalót rejt Little Langdale is.

Lancaster

Lancaster Sunset (www.flickr.com by lakewentworth)

Hosszabb-rövidebb ideig Grasmere-ben és Rydal-ban is élt a nagy romantikus költő William Wordsworth. A csillogó tavak partján meredeken emelkedik a magasba a Fairfield Nab Scar és a Loughrigg Fell, mindkettő csodálatos kirándulóhely. A Wordsworh-családot a St. Oswald-templomban temették el Grasmere-ben. Évenként megemlékeznek róla friss kákával szórják fel a templom földes padlóját. A faluban található Dove Cottage-ban töltötte a költő termékeny éveinek javarészét, majd 1813-ban átköltözött Rydal-be, és a korábbi házánál nagyobb Rydel Mountban élt 1850-ig. Wordsworth (1770 – 1850) a legismertebb angol romantikus költő, a Tóvidék szülötte, ahol életének legnagyobb részét töltötte. A hawkheadi és cambridgei iskolaévek után egy orökségnek köszönhetően kizárólag az irodalomnak élhetett, Dove Cottage-ben élt testvérével Dorothyval, majd 1802-ben elvette régi iskolatársát Mary Hutchinsont, akivel később egyszerűen éltek, nevelték gyermekeiket, kirándultak és vendégeket fogadtak, akik között ott voltak a költőbarátok Cleridge és de Quincy is. Wordsworth elsőként írt útikalauzt a Tóvidékről.
Ambleside-ot jó utak kötik össze a Tóvidék szinte minden pontjaival, így igen népszerű a kirándulók és hegymászók között. A jelentős idegenforgalomra utal az üzletek nagy száma is. A kisvárosban filmszínház és nyáron zenei fesztivál is színesíti a kínálatot. Az i.sz. 79-ben épült római Galava erőd maradványai, a Stock Ghyll Force vízesés és a National Trust információs irodájának otthont adó Bridge House jelenti a városka látnivalóit.
Windermere-tó, 16 kilométeres hosszával Anglia leghosszabb tava. A tó partján iparmágnások építettek gyönyörű házakat maguknak jóval a vasút megjelenése előtt. Amikor a vasút elért ide 1847-ben, hirtelen sokak számára vált elérhetővé, hogy egynapos kirándulást tegyenek a tóvidék környékén. Ma egész évben közlekedő autóskomp köti össze a keleti és a nyugati partot. Nyári hónapokban gőzhajó közlekedik észak-déli irányban Ambleside és Lakeside között. Az erdővel borított Belle Isle a tó egyik legszebb része, de a szigeten tilos kikötni, így nem lehet közelről megnézni a különös kerek házat. A tó déli végénél fekszik a Fell Foot Park. Windermere városától északkeletre emelkedik a Pazar kilátásról híres 238 méter magas Orrest Head, melynek tövében található a 8000 lelket számláló Windermere város. Szép 15. századi temploma gyakran elkerüli a turisták figyelmét, pedig szép régi ablakait és un. „láncos” könyveit érdemes megtekinteni. A keleti parton fekvő Bowness-on-Windermere, a jachtozók központja, melynek sok épülete a viktoriánus kort idézi.

Lancashire

St Patrick's Oratory, Heysham Lancashire (www.flickr.com by JohnBurke)

A World of Beatrix Potter kiállítás életre kelti a híres mesefigurákat, s régi mozgóképek segítségével mutatja be az írónő életét. Beatrix Potter a Windermere-tótól északnyugatra fekvő Near Sawrey közelében álló Hill Top-ban írta csaknem minden könyvét. A 17. századi tanyaház berendezése pont olyan, mint az írónő életében. Hawksheadben minden évben kiállítás rendeznek az eredeti kéziratokból és könyvillusztrációkból. Bár gyerekeknek írt mesekönyvei és a saját maga rajzolta állatfigurák (Peter Rabbit és Jemina Puddleduck) révén vált ismerté, Beatrix Potter (1866 – 1943) a Tóvidék természeti kincseinek megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszott. William Heelis-szel kötött házassága után a földművelésnek szentelte életét, és a Herdwick-juh elismert szaktekintélye lett. Birtokát a National Trust-ra hagyta.
Coniston Water a tóvidék peremén fekvő és hosszan elnyúló tó békés víztükrére nagyszerű a kilátás John Ruskin házától, a Brantwoodtól. A 19. században élt író és filozófus otthonában berendezett kiállításon festményei és rajzai láthatók élete más emlékei mellett. A házban rendszeresen rendeznek tárlatokat kortárs művészek munkáiból.  Az északnyugaton fekvő Hawkshead utcáiról kitiltották az autókat, így zavartalanul lehet gyönyörködni a hangulatos szűk utcákban és a régi gerendavázas házakban. A tótól keletre terül el nagyszerű sétaútjaival a hatalmas Grizedale erdő.
A Tóvidék déli kapujában terül el Kendal, a régió közigazgatási központja és vásárváros. Helyi szürke mészkőből épült sok szép régi ház és művészeti központ. Az 1759-ben épült Abbot Hall épületéhez tartozó régi istállóban rendezték be a Tóvidék életét ismertető Museum of Lakeland Life kiállítást, ahol helybéli kézművesek mutatják be hagyományos mesterségük fogásait. A Museum of Natural History and Archeology a Tóvidék geológiájával, őstörténetével és élővilágával foglalkozik. A várostól 5 km-re áll a 14. századi normann eredetű vár a Sizergh Castle, ahol VIII. Henrik utolsó felesége Catherine Parr született. A Kent folyó völgyében fekvő város plébániatemploma a legnagyobbak közé tartozik Angliában, Különlegessége, hogy kettős oldalhajókkal épült kora angol gótikus és perpendikuláris stílusban.
Kendal mellett található Levens Hall, az Erzsébet-kori udvarház, melynek nevezetessége a park a különlegesen nyírt fákkal és bokrokkal, bár a ház is sok látnivalót rejt. A 13. századi toronyban Jakab-kori bútorokat és Peter de Wint vízfestményeit lehet megtekinteni. Csodálatosak a mennyezeti díszek, II. Károly ebédlőszékei, és a foltokból összeállított legkorábbi angol kézimunkák és az ereszeket díszítő aranyozott szívek. A 18. századi toronyórának a korra jellemzően egyetlen mutatója van.
A Furness-félsziget legfontosabb városa Barrow-in-Furness. A Viktória-kori hajójavító dokkokból kialakított Dock Museum a város történetét mondja el interaktív multimédiás számítógép programok segítségével. A vörös homokkőből épült Furness Abbey maradványai az erdős Deadly Nightshade-völgyben találhatók. Az apátság fennmaradt falai között berendezett kiállítás a kolostori életet mutatja be.
Cartmer falucska legfőbb látványossága a 12. századból származó priory. Az eredeti kolostorból nagyon kevés maradt fenn, helyreállított temploma a legszebb egyházi épület Cumbriában. A lóversenypályával is büszkélkedő falu nevét viseli a környező dombvidék, ahol a csupasz mészkősziklák körül megművelt földek és erdők zöldellnek. A közeli Holker Hall volt Devonshire hercegeinek otthona. A pazarul berendezett szobák és márványkandallók mellett a ház érdekessége a faragott tölgyfa lépcső.
A Morecambe-öböl az ország legnagyobb madárrezervátuma. Apálykor, amikor az öböl homokos medre (a Sands) nagyrészt szárazra kerül, le lehet vágni a Kent-folyó torkolatát megkerülő hosszú utat. A nem veszélytelen átkelés során sokan odavesztek. Helybéli vezetőkkel, akik jól ismerik az öböl gázlóit, ma is át lehet gyalogolni. Az öbölnél fekvő város, a 10000 fős Morecambe halászkikötőből nőtt üdülőhellyé. Vonzereje szép fekvésében – távolról már idelátszanak a tóvidék hegyei –, homokos tengerpartjában és jó levegőjében rejlik.

Liverpool

Liverpool Anglican Cathedral (www.flickr.com by adeb?nd)

Lancaster már Lancashire székhelye. A nagymúltú település ma már parányi városnak számít Liverpool és Manchester mellett. A Lune folyó partján a rómaiak építették az első erődöt, és a város sokáig csak stratégiailag fontos fekvésének köszönhette jelentőségét. A normannok várat építettek ide, mely bár sokat változott, de fennmaradt, s ma a város legérdekesebb látnivalója. A várban lakott IV. Henrik apja, John o’Gaunt, ő emeltette 1405-ben a főbejárat bástyatornyait. Ezt megelőzően a skótok háromszor is fölégették a várost. A 17. században a virágzó rabszolgakereskedelem felértékelte a város szerepét, és fontos kikötővé fejlődött. Ma színes kulturális életéről híres egyetemváros. A 18. században újjá épült Hadrian’s Tower-ban, melynek egyes részei 2000 évesek, múzeumot rendeztek be.
A Ribble-völgy folyóinak és falvainak felfedezésére Clitheroe kis vásárvárosából érdemes elindulni. A városka fölé magasodó domb tetejéről öreg vár néz le a folyóra. Ribchesterben a Római Múzeum, Whalley-ben a ciszterci apátság romjai érdemelnek figyelmet. Clitheroe-től keletre emelkedik az 560 méter magas Pendle-hegy, amelynek tetején bronzkori halomsírt tártak fel.
Manchester története a római időkig nyúlik vissza. Agricola légiói 79-ben építették fel a mai belváros területén Mancunium helyőrségi városát. Később angol és dán csapatok harcoltak a vidék felügyeletéért. A normannok itt is megjelentek, de nem lehettek vele megelégedve, mert mint „szegény és gyéren lakott” vidéket tartották nyilván. A jómódot a 14. századi idetelepült flamand takácsok hozták a vidéknek és a városnak. A 17. század közepéig a gyapjúipar, attól kezdve az Újvilágból érkező gyapot feldolgozása jelentette a fő foglalkozást Manchesterben és környékén. A 18. század újabb fellendülést hozott, mikor Richard Arkwright gőzgéppel hajtott szövőgépei már nagyipari módon dolgozták fel a beérkező gyapotot. Ahogy növekedett a közelben lévő fontos kikötő, Liverpool, kezdődött meg a gyapotbehozatal, amelyet még fokozott a Manchester-Liverpool csatorna megnyitása. A csatorna lehetővé tette, hogy a nagyobb teherhajók 55 kilométer mélyen felhajózzanak a szárazföld belsejébe. A munkaerőt az iparvárosokban munkát kereső, földjeikről elűzött parasztok biztosították. Ezeknek a körülményeknek volt köszönhető, hogy Manchester lakossága a 18. század második felében ötven év alatt megkétszereződött. A Manchester-Liverpool vasútvonal 1830-ra készült el. A vasútvonal avatásán jelen volt a miniszterelnök, Wellington herceg (a waterlooi győző) is, s George Stephenson maga vezette saját tervezésű, addig soha el nem képzelt, 58 km-es sebességgel száguldó, Rakétának nevezett mozdonyát.
A pamutiparból rohamosan gazdagodó városban rohamosan nőttek ki a földből a Pazar épületek, de a gyári munkások továbbra is zsúfolt nyomornegyedekben éltek. Az elkeseredett munkások 1819. augusztus 16-án a St. Peter’s Fielden gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a kenyér árát magasan tartó gabonavédővám (Corn Law) ellen. A megmozdulás véres összecsapásba fordult, amikor rátámadtak a tüntetőkre. A Waterloo mellett 1815-ben vívott csatára rímelve Peterloo-i mészárlásnak elnevezett vére tűntetés eredményeként hamarosan megszületett az első gyártörvény, a Factory Act. Írók és politikusok álltak az elégedetlenkedők élére, és 1821-ben kiadták a Manchester Guardiant.
Manchester az elsők között tűzte zászlajára az 1950-es években a nyomornegyedek felszámolását és a füstmentes város megteremtését. A gyors növekedés következtében azonban hiányoznak a szépen kialakított terek, kellemes parkok, s sötét tónusú középületeivel és lakóházaival, óriási forgalmával a nagy iparvárosok sajátos hangulatával hat a látogatóra.

Manchester

Manchester Cathedral from Blackfriars Bridge (www.flickr.com by Coradia1000)

Manchester egységes arculatú szép város sok látnivalóval, a gyalog is bejárható városközpontban. A hangulatos klubok és éttermek sokasága mellett Manchester dicsekedhet a világ legnagyobb kínai negyedével. A villamosjáratok felújítása és a városközpontot ért 1966-os bombamerénylet után az utcák és a bevásárlóközpont átgondolt helyreállítása sokat javított a közlekedés zsúfoltságán. A szövőgyárak és dokkok építészeti örökségét megújító törekvések eredményeként jött létre az új városrész Salford Quays.
A Salford Quays Manchester városközpontjától nyugata található (Salford városa mára már egybeépült Manchesterrel). A Dokkokat 1982-ben bezárták, de az 1990-es évek hatalmas változást hozott a hanyatlásnak indult környéken. Új lakótelep és szórakoztatóközpont épült az elhagyott kikötő helyén. A csodálatos művészeti központ, a The Lowry 2000-ben nyílt meg. A színházaknak és képtáraknak otthont adó épületegyüttesben található a Salfordban született L.S.Lowry alkotásait bemutató állandó tárlat. A csatorna fölött átvezető gyaloghíd túloldalán fekszik Trafford (melynek közelében az Old Traffordban van a Manchester United Football Club pályája), ahol 2002-ben avatták fel az Imperial War Museum North épületét. Daniel Libeskind tervezte az épületet, amely a háborúba belesodródó emberek szemszögéből mutatja be a nagy világégést.
A városközpontban a sok szép 19. századi épület közül kiemelkedik a John Ryland könyvtár, és a ma egy színháznak és egy képtárnak otthont adó Királyi Tőzsde. A Manchesteriek büszkesége a Városháza. 1869-1877 között épült 1 millió fontért, neogótikus stílusban, s jól példázza a Manchesteriek nagyratörését. 300 szobáját, nagytermét és csarnokait gazdagon díszítették, harangtornyot is építettek hozzá, melynek 21 összehangolt harangja melódiát üt.
A katedrális, mely Anglia legkisebb katedrálisa, mögötti részben gyönyörűen felújított középkori épületekben kapott helyet a Chetham’s Library (könyvtár). A korábbi központi vasútállomást 1969-ben bezárták, ma itt van a G-Mex Centre, egy óriási kiállítási és konferenciakomplexum. A korábban kihalt Castlefield iparterület iroda-, lakó- és szórakozónegyedként kelt új életre. A világ legelső vasúti utaspályaudvarán alakították ki a Tudomány és Ipar Múzeumát. (Museum of Science and Industry), amely a manchesteri iparosodás fénykorát idézi fel. Energiacsarnokában (Energy Hall) működő gőzgépek láthatók és az Elektromosság tárlata (Electricity Gallery). Külön rész emlékezik meg a Manchester-Liverpool vasútvonal építéséről, a Levegő és Világűr Galériája (Air and Space Gallery) pedig a repülés történetét mutatja be. A Manchester Art Gallery 2002 nyarán nyílt meg újra 35 millió fontos felújítás után, a korábbinál kétszer nagyobb kiállítási területtel. Különösen gazdag prerafaelita festők, mint Holman Hunt és Dante Gabriel Rosetti munkáit bemutató tárlat, de itáliai, flamand és francia mesterek művei is szép számban megtalálhatók. A díszítőművészetet a görögöktől Picassón át a jelenkorig bemutató Gallery of Crafts & Design gyűjteménye is figyelemre méltó.
Az ultramodern épületben található új interaktív múzeumot, az Urbist 2002-ben nyitották meg. A világ különböző városainak életét bemutató kiállítás egy magasra törő jelentős üvegépületben talált otthonra. A látogatás az üvegliftben kezdődik, egy egyperces „égbe repüléssel”, ami folytatódik négy szinten tematikus kiállításokkal.
A Whitworth Art Gallery a manchesteri gyártulajdonos, Sir Joseph Whitworth hagyatékából jött létre azzal a céllal, hogy iparművészeti gyűjteménye ösztönzően hasson a város textiliparára. A nagyszerű Edward-stílusú piros téglás épület modern belső tereit az 1960-as években alakították ki. A kortárs művészetet is bemutató múzeumban csodálatos textíliák láthatók. 

Lancashire1

Just One Hole Not Far From Blackburn, Lancashire (www.flickr.com by johnthurm)

Észak-Anglia legnagyobb kikötője Liverpool. A régészeti leletek tanúsága szerint a Mersey partján az i.sz. 1. században alapították az első települést. A kis halászfalu „Livpul” János királytól kapott kiváltságlevelet 1207-ben. Lakóinak száma azonban még a Stuartok ideje alatt sem érte el az ezret. II. Károly idejében azonban már falakkal körülvett város volt, s ettől kezdve a tengeri kereskedelem növekedése alapozta meg a jövőjét. Liverpool sokáig vetélkedett a nyugati tengerpart másik jelentős kikötőjével, Bristollal, de, mivel a 17. és 18. században Liverpool lett a rabszolga-kereskedelem legnagyobb központja, megszerezte elsőségét. 1700-ban indult el a „Liverpooli kereskedő” nevű hajó Afrikából 200 négerrel Barbados szigetére, s 30 évvel később a parlament bíztatására a liverpooliak egyre nagyobb vállalkozókedvvel szálltak versenybe a holland és francia rabszolgakereskedőkkel. 1751-ben már 53 hajó indult Afrikába, ahol felvették a négereket, mint árujukat, majd a Nyugat-indiai-szigetekre szállították őket, s ott eladták az ültetvényeseknek. Visszafelé cukor és rum volt rakományuk. A 18. század végére már Liverpoolba összpontosult a rabszolgakereskedelem több mint 80 százaléka. Amikor 1808-ban betiltották a rabszolgakereskedelmet, 185 hajó esett ki a forgalomból, melyek addigra már évente 50 000 rabszolgát szállítottak. A rabszolgaság és ezzel a rabszolgakereskedelem megszűntetése azonban nem tette tönkre a liverpooli kereskedőket, mint ahogyan arra sokan számítottak.
Az első dokk 1715-ben épült, és a kikötő hamarosan 11 kilométer hosszan húzódott a Mersey partján. Az első óceánjáró gőzhajó 1840-ben futott ki innen. Ekkorra már 160 000-en lakták a várost, hiszen a gőzhajó megjelenésével az amerikai gyarmatokkal lebonyolított forgalom gyarapodott. Amerika felé Liverpool volt az anyaország kapuja. Az írországi éhínségek elől menekülő bevándorlók szintén hozzájárultak a lakosság növekedéséhez. Az egyre gyorsabban fejlődő város kikötőjének forgalma folyamatosan nőtt, nemcsak Amerikával, de Afrikával, a földközi-tengeri országokkal, Indiával és Ausztráliával is gyarapodott a kereskedelem. Rabszolgák helyett most már a hátország gyorsan fejlődő iparvidékének termékeit, vasat és acélt, gépeket és szöveteket szállítottak, s cserébe gabonát és olajat hoztak. A Mersey folyó partján pedig egyre-másra létesültek a behozott nyersanyagokat feldolgozó üzemek, malmok, cukor- és olajfinomítók, édesség- és gumigyárak. A bankok és tőzsdék szintén a Mersey folyó partjához közel épültek.
A kikötő forgalma ma sokkal nagyobb, mint az 1950-es és 1960-as években volt, de a teherhajók ma Bootle dokkjainál horgonyoznak. A gazdasági és szociális gondok ellenére a liverpooliak (a „Scouse”-ok vagy Liverpudlian”-ek) töretlen életkedve a lüktető 60-as években, négy fiatal zenésznek köszönhetően meghódította az egész világot. Ma nagyon sokan csak azért érkeznek Liverpoolba, hogy elzarándokoljanak a Beatles-emlékhelyekre. A Beatles Story múzeumban, ahol háttérzeneként a milliókat megbabonázó Beatles-dalok szólnak, a rock világába üstökösként berobbanó gombafejűek élettörténetét mutatja be első lemezük, a Love me do megjelenésétől a 60-as évek Beatles-mániáján és az 1969-es utolsó közös fellépésen át egészen a szétválásukig.
Ám a város nem csak róluk híres. A Liverpooli Filharmonikusok hangversenyei és a sportesemények (a futball és a világ egyik legrangosabb lóversenye a Grand National Handicap Steeplechase is sokakat vonzanak.

Lancashire

Lancashire Hill, Stockport (www.flickr.com by Gene Hunt)

A Mersey partján emelkedő Royal Liver Building tornyai tetején ül, csőrében tengeri hínárral a kormorán, a városnak nevet adó és az azt védő mesebeli Liver madár. Az épület tövében van a kompkikötő és valamivel távolabb z új életre kelt Albert-dokk. Az Albert-dokk öt raktárházát Jesse Hartley tervezte 1846-ban. 1972-re végleg bezárták a dokkokat, majd egy évtizednyi hanyatlás után a műemlékvédelmi szempontból I-es besorolású épületeket felújították, és azokban irodákat, kiállítási termeket, éttermeket, bárokat és üzleteket alakítottak ki.
Érdemes megnézni még a Merseyside Maritime Museumot, amely a liverpooli kikötő történetét és a hajóépítés mérföldköveit bemutató kiállításnak ad helyet, egészen a Cunard és White Star óceánjárókig. De a látogató megnézheti az Amerikába rabszolgákat szállító gályákat is. A II. világháború tengeri csatáiról modellek és térképek emlékeznek meg. A HM Customs and Excise National Museum bemutatja a csempészet történetét és a mai vám- és adórendszert. A Tate Liverpool dicsekedhet London után a leggazdagabb kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel.
A város képét a dombtetőn álló hatalmas katedrális uralja. A katedrálist 1904-ben kezdték építeni Sir Giles Gilbert Scott tervei alapján. Az egyik legnagyobb katedrális a világon, helyi vörös homokkőből épült, neogótikus stílusban. A II világháborúban telitalálatot kapott, de a sérüléseket kijavították. 106 méter magas tornya ugyan olyan széles, mint a katedrális hajója.
Az anglikán katedrális impozáns épülete megihlette a liverpooli (ír) katolikusokat, és 1933-ban hozzákezdtek a római katolikus katedrális, a Krisztus Király-katedrális, építéséhez, amelyet szokatlan formája miatt sokan bíráltak, és a liverpooliak sokszor – elég tiszteletlenül – csak úgy említik, hogy „Paddy”s Wigwam” (azaz az írek kerek indiánsátra). A katedrális érdekessége a szkopljei fehér márványból faragott oltára.
A Walker-t, Észak Anglia legjelentősebb galériáját 1873-ban alapította Sir Andrew Barclay Walker, a helybéli sörfőző és Liverpool polgármestere. A korai itáliai és flamand alkotások mellett Rubens, Rembradt, Poussin képei és a francia impresszionisták művei, mint Degas Vasaló asszony c. festménye adnak átfogó bepillantást az európai művészetbe.

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia