Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Liverpool (Lancashire és a tóvidék)

 


Kattintson a részletekért


Liverpool

Liverpool Anglican Cathedral (www.flickr.com by adeb?nd)

Észak-Anglia legnagyobb kikötője Liverpool. A régészeti leletek tanúsága szerint a Mersey partján az i.sz. 1. században alapították az első települést. A kis halászfalu „Livpul” János királytól kapott kiváltságlevelet 1207-ben. Lakóinak száma azonban még a Stuartok ideje alatt sem érte el az ezret. II. Károly idejében azonban már falakkal körülvett város volt, s ettől kezdve a tengeri kereskedelem növekedése alapozta meg a jövőjét. Liverpool sokáig vetélkedett a nyugati tengerpart másik jelentős kikötőjével, Bristollal, de, mivel a 17. és 18. században Liverpool lett a rabszolga-kereskedelem legnagyobb központja, megszerezte elsőségét. 1700-ban indult el a „Liverpooli kereskedő” nevű hajó Afrikából 200 négerrel Barbados szigetére, s 30 évvel később a parlament bíztatására a liverpooliak egyre nagyobb vállalkozókedvvel szálltak versenybe a holland és francia rabszolgakereskedőkkel. 1751-ben már 53 hajó indult Afrikába, ahol felvették a négereket, mint árujukat, majd a Nyugat-indiai-szigetekre szállították őket, s ott eladták az ültetvényeseknek. Visszafelé cukor és rum volt rakományuk. A 18. század végére már Liverpoolba összpontosult a rabszolgakereskedelem több mint 80 százaléka. Amikor 1808-ban betiltották a rabszolgakereskedelmet, 185 hajó esett ki a forgalomból, melyek addigra már évente 50 000 rabszolgát szállítottak. A rabszolgaság és ezzel a rabszolgakereskedelem megszűntetése azonban nem tette tönkre a liverpooli kereskedőket, mint ahogyan arra sokan számítottak.
Az első dokk 1715-ben épült, és a kikötő hamarosan 11 kilométer hosszan húzódott a Mersey partján. Az első óceánjáró gőzhajó 1840-ben futott ki innen. Ekkorra már 160 000-en lakták a várost, hiszen a gőzhajó megjelenésével az amerikai gyarmatokkal lebonyolított forgalom gyarapodott. Amerika felé Liverpool volt az anyaország kapuja. Az írországi éhínségek elől menekülő bevándorlók szintén hozzájárultak a lakosság növekedéséhez. Az egyre gyorsabban fejlődő város kikötőjének forgalma folyamatosan nőtt, nemcsak Amerikával, de Afrikával, a földközi-tengeri országokkal, Indiával és Ausztráliával is gyarapodott a kereskedelem. Rabszolgák helyett most már a hátország gyorsan fejlődő iparvidékének termékeit, vasat és acélt, gépeket és szöveteket szállítottak, s cserébe gabonát és olajat hoztak. A Mersey folyó partján pedig egyre-másra létesültek a behozott nyersanyagokat feldolgozó üzemek, malmok, cukor- és olajfinomítók, édesség- és gumigyárak. A bankok és tőzsdék szintén a Mersey folyó partjához közel épültek.
A kikötő forgalma ma sokkal nagyobb, mint az 1950-es és 1960-as években volt, de a teherhajók ma Bootle dokkjainál horgonyoznak. A gazdasági és szociális gondok ellenére a liverpooliak (a „Scouse”-ok vagy Liverpudlian”-ek) töretlen életkedve a lüktető 60-as években, négy fiatal zenésznek köszönhetően meghódította az egész világot. Ma nagyon sokan csak azért érkeznek Liverpoolba, hogy elzarándokoljanak a Beatles-emlékhelyekre. A Beatles Story múzeumban, ahol háttérzeneként a milliókat megbabonázó Beatles-dalok szólnak, a rock világába üstökösként berobbanó gombafejűek élettörténetét mutatja be első lemezük, a Love me do megjelenésétől a 60-as évek Beatles-mániáján és az 1969-es utolsó közös fellépésen át egészen a szétválásukig.
Ám a város nem csak róluk híres. A Liverpooli Filharmonikusok hangversenyei és a sportesemények (a futball és a világ egyik legrangosabb lóversenye a Grand National Handicap Steeplechase is sokakat vonzanak.
A Mersey partján emelkedő Royal Liver Building tornyai tetején ül, csőrében tengeri hínárral a kormorán, a városnak nevet adó és az azt védő mesebeli Liver madár. Az épület tövében van a kompkikötő és valamivel távolabb z új életre kelt Albert-dokk. Az Albert-dokk öt raktárházát Jesse Hartley tervezte 1846-ban. 1972-re végleg bezárták a dokkokat, majd egy évtizednyi hanyatlás után a műemlékvédelmi szempontból I-es besorolású épületeket felújították, és azokban irodákat, kiállítási termeket, éttermeket, bárokat és üzleteket alakítottak ki.
Érdemes megnézni még a Merseyside Maritime Museumot, amely a liverpooli kikötő történetét és a hajóépítés mérföldköveit bemutató kiállításnak ad helyet, egészen a Cunard és White Star óceánjárókig. De a látogató megnézheti az Amerikába rabszolgákat szállító gályákat is. A II. világháború tengeri csatáiról modellek és térképek emlékeznek meg. A HM Customs and Excise National Museum bemutatja a csempészet történetét és a mai vám- és adórendszert. A Tate Liverpool dicsekedhet London után a leggazdagabb kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel.
A város képét a dombtetőn álló hatalmas katedrális uralja. A katedrálist 1904-ben kezdték építeni Sir Giles Gilbert Scott tervei alapján. Az egyik legnagyobb katedrális a világon, helyi vörös homokkőből épült, neogótikus stílusban. A II világháborúban telitalálatot kapott, de a sérüléseket kijavították. 106 méter magas tornya ugyan olyan széles, mint a katedrális hajója.
Az anglikán katedrális impozáns épülete megihlette a liverpooli (ír) katolikusokat, és 1933-ban hozzákezdtek a római katolikus katedrális, a Krisztus Király-katedrális, építéséhez, amelyet szokatlan formája miatt sokan bíráltak, és a liverpooliak sokszor – elég tiszteletlenül – csak úgy említik, hogy „Paddy”s Wigwam” (azaz az írek kerek indiánsátra). A katedrális érdekessége a szkopljei fehér márványból faragott oltára.
A Walker-t, Észak Anglia legjelentősebb galériáját 1873-ban alapította Sir Andrew Barclay Walker, a helybéli sörfőző és Liverpool polgármestere. A korai itáliai és flamand alkotások mellett Rubens, Rembradt, Poussin képei és a francia impresszionisták művei, mint Degas Vasaló asszony c. festménye adnak átfogó bepillantást az európai művészetbe.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia