Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Dover (Belső Anglia)

 


Dover

There'll Be Blue Birds Over the White Cliffs of Dover... (www.flickr.com by aw_keven)

Ködös és viharos időben nem tűnik barátságosnak a tengerpart, ám napfényben, derült időben hivalkodó széles homoksávja, fehér mészkőfala. Dover „fehér sziklái” azonban még a viharos tengeren (viharban valóban tengernek látszik az itt alig 40 km széles csatorna) is vonzzák az utazót, mint egykor a hódítókat. Anglia kapuját immár 900 éve a hódítóknak gátat emelő sziklafalak jelentik, csakúgy, mint a ma hajón érkező turistának, melyen a belépést semmi nem akadályozza. Jó időben egy pillanatra repülőről is lehet látni Dover sziklafalait, amit hamar felvált a zöld mezők, a piros tetejű házak és a zömök tornyú templomok látványa, s pár perc alatt máris London külvárosai felett járunk.
Aki viszont a hajóutat választja, s Dovernél száll partra, onnan a rómaiak nyomát követi, a francia hadjáratokról visszatérő brit harcosokét, majd a történelmi Canterburynél, Anglia kereszténységének bölcsőjénél a zarándokok útjára lép, fokozatosan ismerkedik Angliával, s a kenti partoktól tipikusan angol falvakon, históriai városokon, termékeny földeken és híres gyümölcsösök között jut el Londonba. A Doverbe hajón érkező utas ott száll partra, ahol valaha Július Caesar csapatai.
Dover érdekes város, őrzi Anglia előretolt őrhelyének megtisztelő rangját, ha egykori kiváltságait, amelyeket, mint a Cinque Ports [öt kikötő] egyike, amit még a normann időkben kapott, nem tudta megőrizni. Az öt kikötő; Hastings, Romney, Hythe, Dover és Sandwich, amely az első védelmi vonalat jelentette a kontinens felé és egészen VII. Henrikig a hajóhad fő támaszpontjai voltak. Éppen ezért a 17. század végéig adómentességet és önálló bíráskodást élveztek.
Dover sziklái sok hódítót vonzottak az évszázadok során, legfenyegetőbb közülük Napóleon volt 1805-ben, amikor Anglia meghódítására készült, ám kudarcot vallott.
Az átkelőhajók az Admiralitás-kikötőgát végénél kötnek ki.  A kikötőből a part mentén húzódik a Marine Parade (Tengerész sétány), ahonnan fel lehet sétálni a keleti sziklák tetején épült várhoz, amely az egyik legrégebbi és legimpozánsabb vár Nagy-Britanniában. A vár eredete a római időkbe nyúlik vissza, az angolszászok a római alapokra építkeztek, erődítményük helyén pedig a normannok. Puritán falaival ma is uralja a csatornát. A vár a szárazföld felől megközelíthetetlen, az egyetlen út a 12-13. századból származó tornyok között vezet. A mai bejáratot a Canon’s Gate-et (Kanonok kapu) 1794-ben vágták egy középkori kapu mellett a falba. A ma is álló falak között van olyan, amit még Hódító Vilmos vagy ÍII. Henrik építtetett. A vár legszebb részét, a zömök normann vártornyot, II. Henrik építette az 12. század közepén, amely a korabeli katonai építészet egyik legjelentősebb maradványa. A vár területén, a vártoronytól délre egy római világítótorony maradványa látható, mellette a St. Mary de Castro temploma, melynek építéséhez római csempéket használtak fel, ám 1860-ban az eredeti stílusától eltérően alakították át.
A vártorony tetejéről tiszta időben pontosan kivehetők a francia partok. A vár hétköznapokon és vasárnap délután látogatható.
Dover városa 35 000 lelket számlál, a Market Square-en található múzeuma természettudományos gyűjteményt és a közelben feltárt régiségeket őriz. A High Street-en áll a Városrésze, melynek egy része a Maison Dieu (Isten háza), melyet még a 13. században építettek a Canterburybe tartó francia zarándokok számára, pihenőül. Később királyi szállás lett, s VIII. Henrik volt az utolsó király, aki megszállt benne.
Doverből hullámzó hegyi út vezet Folkestone-ba, a Csatornán közlekedő átkelőhajók másik forgalmas kikötőjébe. A város valamivel nagyobb, mint Dover, közel 10000-en többen is lakják, emellett kedvelt üdülőhely. A város büszkesége a Doverével vetekedő sziklafalak tetején 2 km hosszan húzódó, gondosan ápolt gyepszőnyeg, kitűnő kilátással rendelkező sétány, koncert- és bálterem és minigolf pályákkal. A sziklák lábánál homokos tengerpartról napozhat és fürödhet az ide látogató.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia