Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Blaenau Ffestiniog (Észak-Wales)

 


Blaenau Ffestiniog

Ffestiniog power station (www.flickr.com by David Jones)

Blaenau Ffestiniog, a walesi palabányászat egykori központja körül kőfejtőkkel kilyuggatott hegyoldalak emelkednek. A palabányászat hanyatlásától szenvedő kis iparváros ma az idegenforgalom fellendülésétől várja a gondok enyhülését. Az eredeti vágatokhoz látogatók is mehetnek elektromos bányászvonaton. A Deep Mine tour (Mély bányatúra) Britannia legmeredekebb vasúti pályán az érdeklődőket a földalatti üregekbe is leviszi, ahol rejtett hangszórókból egy működő bánya zajai adják az aláfestő zenét. A rekonstruált Viktória kori bányászfalu házai betekintést adnak az 1880-as évektől 1945-ig itt élő családok nyomorúságos életkörülményeibe. A walesi palagyártás a 19. század nagy építkezései alatt élte fénykorát, és 1898-ban közel 17 000 családnak adott kenyeret. Egy negyedük Blaenau Ffestiniogban élt. A külföldi versenytársak és a modern építőanyagok megjelenése azonban átrendezte a piacot. Beddgelert páratlanul szép környezetben, Snowdonia legszebb hegyei között fekszik, két folyó a Glaslyn és Cowyn találkozásánál. A faluból csodálatos kirándulóhelyek indulnak a legmagasabb csúcsok irányába. A falu idegenforgalmát a Royal Goat Hotel tulajdonosa lendítette fel egy ősi walesi legenda életre keltésével. A legenda szerint Nagy Llywlyn hűséges kutyájára bízta csecsemőfiát, amíg ő vadászni ment. Amikor visszatért a vértől lucskos kutya a felborult bölcső mellett feküdt. Llywelyn azt hitte, hogy a kutya szétmarcangolta fiát, és első haragjában leszúrta az ebet. A felborult bölcső alatt a férfi később rátalált sértetlenül alvó gyermekére és rátalált a közelben annak a farkasnak a tetemére is, melyet kutyája megölt, hogy megvédje a csecsemőt. A hoteltulajdonos azzal tette hitelessé a történetet, hogy „megtalálta” a kutya sírját. A környékről szép kirándulóutak vezetnek déli irányba a Welsh Highland Railway használaton kívüli sínpárja mentén az Aberglaslyn-hágó felé. A Sygun rézbánya másfél kilométernyire van Beddgelerttől. A régi bánya a viktoriánus bányászok munkakörülményeit ismerteti meg az oda látogatóval.
A Ffestiniog hegyi kisvasút 22 kilométer hosszú pályája Snowdonia gyönyörű tájain vezet keresztül Porthmadog kikötőjétől egészen Blaenau Ffestiniogig. A palabánya és a kikötő között kiépített 60 cm nyomtávú kisvasút 1836-ban indult, és eredetileg lovak húzták a kocsit. Az 1946-ban lezárt vasúti pályát önkéntesek újították fel szakaszonként 1955 és 1982 között.
A Llyn-félsziget, mint egy kinyújtott ujj, a Snowdon nyugati lejtőitől 38 km hosszan nyúlik be az Ír tengerbe. Számos tengerparti fürdőhelye népszerű, mégis a part érintetlen szépsége jelenti valós vonzerejét. A legcsodálatosabb talán a legnyugatibb és a hegyek tövében fekvő északi partszakasz. Innen nem messze fekszik a 20 000 szent szigete néven is ismert Baradsey sziget, ahol a 6. században már kolostort alapítottak, aztán később jelentős zarándokhellyé vált. A legenda szerint a szentek többsége a romos 13. századi St. Mary’s Abbey templomkertjében pihen. A sziget északi sziklaszirtjeinek tövében megbújik egy egykori bányászfalu, Llithfaen, a „szellemfalu”, amely ma a walesi nyelvoktatás központjaként kelt új életre.
Portmeirion falva egy különleges vállalkozás eredményeként jött létre. Sir Clough Williams-Ellis (1882-1978) walesi építész tervezte a Cardigan-öböl magántulajdonban lévő félszigetén. Gyermekkori álma vált valóra, amikor elmondhatta, hogy saját elképzelései szerint az általa választott helyen építhette fel a megálmodott települést. A központi tér körül közel 50 épület áll a távol-keletitől a gótikus stílusig a legkülönfélébb stílusok jegyeit magukon viselve. Fényűző szálloda és sok csodálatos parasztház várja a látogatókat a falu, amely számos film és televíziós sorozat színhelye is volt már.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia