Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Nottingham (Kelet-Közép Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Nottingham

Wheel of Nottingham (www.flickr.com& by D-Kav)

Bár Nottingham többször is fontos szerepet játszott Anglia történelmében, hírét elsősorban Robin Hood ellenségének, a gonosz nottinghami bírónak köszönheti. A titokzatos földalatti járatokkal átszőtt sziklára épült Nottingham vára ad otthont a Helytörténeti Múzeumnak, és az ország első városi képtárának, ahol Spencer és Dante Gabriel Rosetti munkái is láthatók.
A legendás kardforgató és kitűnő íjász, a sherwoodi erdő Robin Hoodja, történetét számos regényíró és filmrendező feldolgozta. Nottingham közelében éltek a sherwoodi erdőben és onnan csaptak le a gazdagokra, hogy a megszerzett kincseket aztán szétosszák a szegények között. Robin Hood alakját szájhagyomány útján terjedő balladák őrizték meg. Hőstetteit először a 15. században foglalták írásba. A történészek úgy vélik ma, hogy Robin Hood figurájában a középkor feudális uraival szembeszálló törvényen kívüli szegénylegények alakjai ötvöződnek.
A Nottinghami vár lábánál található egy kiskocsma, a Trip to Jerusalem (1189), amely a legrégibb Britanniában, bár az épület egy része a 17. századból való. Neve (Utazás Jeruzsálembe) valószínűleg a 12. – 13. századi keresztes-hadjáratokra utal. A vár közelében több múzeum is várja az érdeklődőket.
Nottingham tekintélyes egyetemi és ipari város, mely szövött áruiról, csipkéiről és dohányiparáról is híres. A város lágy homokkőre épült, melybe a britek annak idején a barlangjaikat vájták. A rómaiak nem jártak ezen a környéken, ám a Trent folyón át érkező angolszászok megtelepedtek itt. Ugyan azon az úton érkeztek a dánok is, mint a szászok, akik 874-ben itt alapították meg öt városuk egyikét. A normann hódítás után épült itt először kővár, a nottinghami sziklán. A város gyakran szerepel úgy az angol történelemben, mint a Wales és Skócia meghódítására induló csapatok gyülekezőhelye. Itt szerveződött az a hadsereg is, amely trónra juttatta a Tudorokat. Az ipari forradalom idején Notthingham volt a gépek terjedése ellen lázadó géprombolók (Rage against the Machines) központja.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia