Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Halifax (Yorkshire és Humberside)

 


Kattintson a részletekért


Halifax

Fountain at Eureka in Halifax (www.flickr.com by TDR1)

Halifax fejlődésében a középkor óta meghatározó volt a textilipar. William Blake látomásos Jerusalem (1820) c. allegorikus munkájában a sátán textiltilalmát Halifaxról mintázta, pedig a gyapjúipar fontos szerepet játszott abban, hogy a Pennine-hegység Britania fontos iparvidékévé változott. A 15. század közepéig szerény keretek között folyt a kelmekészítés, de elég jelentős volt ahhoz, hogy a 11. században megszülessen a Gibbet Law, a törvény, amely halállal sújtja mindazokat, akiket kelmelopáson kapnak. A Gibbet Street végében látható halálos ítélet végrehajtására használt gibbet (akasztófa) másolata. Halifax házait a 18. és 19. századi gazdag textilkereskedők építették. A 18. századi Piece Hall a kor legnagyobb „textiláruháza” volt. A kereskedők 315 üzletben (merchants’ room) kínálták portékájukat. A gyönyörűen helyreállított olaszos udvar ma Halifax piacának ad otthont. Az Eureka! Múzeumot a gyerekek számára tervezték. A megfogható, kipróbálható kiállítási tárgyak, mint az Óriás Szájmasina vagy a Vízfal játékká varázsolják a tanulást.  
A közeli National Coal Mining Museum (Nemzeti Szénbányászati Múzeum) egy régi szénbánya épületében nyílt meg. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy védősisakkal és bányászlámpával fejükön leszállhassanak egy igazi vágatba, ahol 137 méterrel a föld alatt életnagyságú működő modellek szemléltetik a szénfejtés nehéz munkáját. A kiállítás többi részében a bányászat fejlődését mutatják be 1820-tól napjainkig.
Európa egyik legjelentősebb szabadtéri szoborkiállítása, a Yorkshire Sculpture Park, egy 45 hektáros 18. századi parkban látható. A többek között Barbara Hepworth és Sol Le Witt munkáit bemutató állandó kiállítás mellett időszaki tárlatok sora ad áttekintést a világ szobrászművészetéről. A szoborparkhoz csatlakozó Bretton Country Park büszkélkedhet Henry Moore szobrainak legnagyobb európai gyűjteményével.
A Magna, a korábbi acélműből kialakított interaktív múzeum szemléltetőeszközei zajosan ám annál látványosabban mutatja be a vasolvasztó működését és a martinászok munkáját. A Levegő, a Tűz, a Víz és a Föld pavilonjaiban a látogatók megtapasztalhatják, hogy mit jelent a tornádó vagy egy sziklafal lerobbantása. Sok látogatót vonz az egymásra vadászó és közben folyamatosan okoskodó intelligens robotok futurisztikus világa is.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia