Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Winchester (Déli tengerpart és a csatorna szigetek)

 


Winchester

Winchester Cathedral - Early Morning Boxing Day (www.flickr.com by neilalderney123)

Southamptonból London felé 39 km-t kell megtenni, hogy Winchesterbe érkezzünk, mely hosszú történelme során – már a rómaiak érkezése előtt a britek leghíresebb városa volt – mindig megtartotta jelentőségét. Fontos helyőrség volt a rómaiak idején, vászonnal, szövettel és kutyákkal látta el a város a római császárt. A 6. században, amikor Egbert uralmát egész Angliára kiterjesztette, Winchester lett az ország fővárosa. A dán hódítók elpusztították, ám a nyomukban érkező normannok felismerték jelentőségét és nagyarányú építkezésbe kezdtek. Legnevezetesebb építménye a katedrális, melyben a Westminister Abbey után a legtöbb – összesen 35 – angol uralkodót koronáztak, közülük 20 itt is nyugszik.
Winchester katedrálisa a második legnagyobb (180 m) középkori katedrális Európában (az első a római Szent Péter-bazilika). 1079-ben kezdték építeni, melyből a normann kereszthajók maradtak meg. Az épület többi részében a korai angol és a perpendikuláris stílus keveredését figyelhetjük meg. A presbiterium körül hat szász és dán király koporsóját találjuk.  A keleti kereszthajó és az egykori káptalan (Chapter House) normann íveit összekötő átjáró fölött könyvtár található a 12. századból, melyet 1668-ban építettek át. A könyvtár 4000 kötettel rendelkezik, közülük néhány ritka kéziratot is tartalmaz. Legértékesebb darabja egy gyönyörűen illusztrált 12. századi vulgáta. A katedrális udvarát részben a régi kolostor falai veszik körül. Érdemes megtekinteni a gótikus favázas 14. századi Pilgrims’ Hall-t (Zarándokok Csarnoka), és a 18. századi Pilgrims’ Schoolt (Zarándokok Iskolája). A székesegyház területét a King’s Gate-n (Királyi kapu) keresztül hagyjuk el.
Winchesterben található Anglia egyik legrégebbi magán középiskolája a Winchester College, melyet William of Wykeham alapított 1382-ben. A magániskola a későbbi híres angol magániskolák példájául szolgált. Itt is 70 a bentlakó diákok száma, mint Etonban, a bejáró diákokat itt commonersnek neveznek, 450-en vannak, és a Kingsgate Street-en laknak a mesterek felügyelete alatt. Mivel Wykeham alapította Oxfordban a New College-ot, a két intézmény között a mai napig szoros a kapcsolat.
A College Street túlsó oldalán találhatók a Wolvesey Castle romjai. Az eredeti épületet 1129-ben Henry de Blois püspök kezdett el építtetni, de restaurálásához csak az 1970-es évek végén kezdtek hozzá. A szomszédos palotát (Wolvesey Palace) valószínűleg Sir Christopher Wren tervezte a 17. században – megmaradt szárnya ma püspöki rezidenciaként szolgál.
A régi városfal és az Itchen folyó között hangulatos sétány visz a Stoke Bridge felé, ahol a régi város főutcája kezdődik. A főutca végén a West Gate található, melynek boltíve a 13. században, felső része a 14. század végén épült, ma múzeumként funkcionál. Helységeiben, akárcsak a londoni Tower börtöneiben, 15-16. századbeli foglyok falba vésett üzenetei olvashatók.
Innen a Castle Hill-nek nevezett várdombra érünk, melynek utcája vezet el az egykori várhoz, amelyet Hódító Vilmos építtetett, III. Henrik fejlesztett tovább. A polgárháború idején azonban, amikor Cromwell elfoglalta, a vár elpusztult. Csak a nagyterem (Great Hall) maradt meg egy hatalmas tölgyfa asztallal, mely a hagyomány szerint azonos a legendás Arthur király s 24 lovagjának kerekasztalával.
A régi várost az Itchen és a vasút zárja le. Ezen határokon túl már a modern városrészek kezdődnek. A New Forest-et Winchesterből is felkereshetjük.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia