Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Newmarket (Kelet-Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Newmarket

leaving Newmarket station (www.flickr.com by Leonard John Matthews)

A suffolki Newmarket főutcájának üzletei mindent elárulnak erről a gazdag kisvárosból. A boltokban a lovagláshoz szükséges összes elképzelhető kellék megtalálható, még takarmány is kapható. Az üzletekben tweed lovaglóruhákat és olyan puha barna sapkákat árulnak, amilyeneket általában a zsokék hordanak.
Newmarket a brit lovassport fellegvára azóta, hogy I. Jakab az itteni végeláthatatlan mezőkön versenyeztette barátai leggyorsabb ménjeit saját istállója legjobb telivéreivel. Az első lóversenyről, amelyet itt rendeztek meg 1622-ben, feljegyzés is született. II. Károly megörökölte nagyapja szenvedélyét és a restauráció idején minden tavasszal átköltöztette a királyi udvart Newmarketbe, hogy a lovassportnak szabadon hódolhasson. Õ volt az egyetlen brit király, aki hivatalos versenyen elsőként ért célba.
A mai modern lovassport a 18. század végén alakult ki. Ma több mint 2500 versenylovat tartanak a városban és környékén, és áprilistól októberig zajlanak a versenyek a két lóversenypályán. A szabadban gyakorlatozó versenylovak minden reggel láthatók, s néha még az istállókba is beengedik a nagyközönséget.  Megtekinthető a National Stud (Nemzeti Méntelep) is, ahol meg lehet csodálni az öt vagy hat csődört, a vemhes kancákat, és szerencsés esetben (legbiztosabban áprilistól májusig) a kiscsikókat is. A kiváló telivérekre a város központjában álló Tattersallban lehet alkudni.
A lósport történetével a Nemzeti Lóverseny Múzeum foglalkozik (National Horseracing Museum), megismerteti az érdeklődőket többek között minden idők legeredményesebb versenylovának a csontvázát. Eclipse 18 versenyt nyert, és sok más mai híres versenylónak az őse.
Az Anglesey-apátság már Cambridgeshire-ben található. Az Ágoston-rendi kolostorból, mely 1135-ben épült, már csak a szerzetesek fogadótermének is nevezett kripta áll, ez vészelte csak át ugyanis az apátságok elleni támadást. Boltíves mennyezetét márvány és kőoszlopok tartják. Gyönyörű park veszi körül a megmaradt udvarházat, ahol különböző korok sok szép bútora mellett Gainsborough ritka tengeri tájképe érdemel említést.
Huntingdon kisvárosának leghíresebb szülötte Oliver Cromwell, kereszteléséről készült bejegyzés ma is megtekinthető a huntingdoni Megyei Levéltárban. A régi falfirkákon pedig kivehető a neve és a megjegyzés: „Anglia pestise öt éven át”. A Cromwell Múzeum a Lord Protektor egykori iskolájában kapott otthont.  A polgárháború meghatározó személyisége Anglia történelmének egyik legvitatottabb figurája.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia