Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum




izletes.hu on Facebook





Southampton (Déli tengerpart és a csatorna szigetek)

 


Kattintson a részletekért


Southampton

The Bargate, Southampton www.flickr.com by Steve9091)

Hampshireben található még Southampton, ahol nagy óceánjárók horgonyoznak, s a Brit-szigetek legnagyobb kikötőjeként vált ismertté. Alkalmasságát már a rómaiak felfedezték, s az 5. század végén itt szálltak partra a szász honfoglalók, majd 980-ban dánok rombolták le az itt álló Hampton városát. A város neve harcokkal kapcsolódott össze az elkövetkező ezer évben is. A legtöbb háborúba innen indultak és ide érkeztek meg a csapatok; legutóbb 1944-ben innen indultak a partraszállást végrehajtó hadak. A második világháború alatt a várost súlyos bombatámadások érték, de jó néhány régi épület és emlékmű megmaradt. Innen indult útnak a Mayflower Zarándok atyákkal a fedélzetén, hogy felfedezzék maguknak és megtelepedjenek az Újvilágban. Innen indult el tragikus útjára a Titanic is, amely 1912-ben jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Ma a város neve a személyszállító hajózással kapcsolódik össze. Tengerészeti Múzeumában a southhamptoni kikötőből induló két híres hajó mellett a látogatók megismerkedhetnek több tengerjáróval is, amelyeken a 20. század első felében utaztak.
A város középkori városfalainak maradványai mentén sétaút vezet. A Fő utca (High street) végében Anglia legszebb régi városkapuja a Bargate áll. Hengeres tornya a 13. században épült, a falait díszítő címereket a 17. században faragták.
A hampshire-i partvidék háttere a New Forest (Új Erdő), amely Southamptomból könnyedén elérhető. Eredete a normann hódításra nyúlik vissza: ez volt Hódító Vilmos kedvenc vadászterülete, s mintha ide, a normannok ültette erdőbe települtek volna át a Weald kipusztult tölgy-, bükk-, nyír- és kőrisfái, melyek között szabadon és háborítatlanul élnek az őzek és a félvad pónilovak.



Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia