Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Tóvidék Nemzeti Park

A Tóvidék Nemzeti Park, azaz a Lake District National Park látogatók ezreit vonzza a csodálatos, geológiai különlegességeiről ismert terület. A festői kirándulóutak és tavak – Derwentwater, Thirlmere és Bassenthwaite – területeit csak gyalog lehet bejárni, mint a Skidda és Caldback között húzódó Back of Skiddaw néven ismert hegycsoportot vagy a Thirlmere keleti oldalán magasodó Helvellyn-hegységet. A Tóvidék legszebb részein két hosszú gyalogút is vezet át. Az egyik a 110 km hosszú Cumbrian Way, ez Carlisle-t közti össze Kenswicken és Conistonon át Ulverstonnal. A másik a Coast to Coast Way nyugati szakasza. Ezeken kívül több száz rövidebb turistaút és ösvény fut a tavak partján, vagy a nagyobb kihívást jelentő csúcsok felé.
Keswicktől szép autóút vezet a 21 km-re lévő Wordsworth szülővárosába, Cockermouthba, amely a Cocker és a Derwent folyók találkozásánál fekszik. Romos normann vára valamikor a legfontosabbnak számított a határvidéken. A vár, bár részben romos, ma is lakott és nem látogatható. A másik látnivaló egy fák mögé rejtőző sima vonalú egyemeletes ház a főutca és a Low Sand sarkán. Ebben a szép György kori házban, melyet a 18. század végét idéző stílusban rendeztek be, született 1770-ben Wordsworth. A házat részben a család fennmaradt tárgyaival rendezték be. Az 1828-ban alapított Jennings Brewery a sörfőzés titkába avatja be a látogatókat, akik meg is kóstolhatják az itt készülő sört. A Newlands-völgy a Derwentwater fákkal gyéren benőtt partjaitól megművelt földeken át vezet felfelé a Newlands-völgy a 355 méter magas csipkézett. A völgy legmagasabb pontjától lépcső visz fel a Moss Force vízeséshez. Szép kirándulásokat lehet tenni a Grisedale Peak, a grossvenor és a Knott Rigg felé is. A környéken az Erzsébet-kor óta folyt jelentős réz-, grafit-, ólom-, és kisebb mértékben arany- és ezüstbányászat. Little Town sokaknak ismerős lehet Beatrix Potter, the Tale of Mrs Tiggywinkle regényéből.
Az egymással összeköttetésben lévő „nyugati tavak” – Loweswater, Crummock Water Buttermere – távol esnek a nagyobb turistaközpontoktól, és ezért viszonylag kevesen keresik fel a vidéket, pedig a három tó és környéke sokak szerint a Tóvidék legszebb része. Buttermere falu alig tucatnyi házával és néhány fogadójával a három tó körüli túrák kedvelt kiindulópontja. A legnehezebben megközelíthető Loweswater a legcsöndesebb tó. Erdők és szelíd dombok fogják körül. Közelében van a Tóvidék legmagasabb vízesése, a 36 méter magasról lezúduló Scale Force.
lakes

Lakes 2007_S06106 (www.flickr.com bby Ennor)

Borrowdale völgy a Keswickből induló kirándulások leggyakoribb úti célja. A festői völgy Derwentwatertől délnyugatra fekszik, és számos rajz és vízfestmény próbálta meg visszaadni szépségét. A völgy egyik legszebb pontjánál található egy parányi falucska Grange. Az itt drámaian összeszűkült völgyszakasz neve Jaws of Borrowdale (azaz Borrowdale állkapcsa). A közeli Castle Craigről csodálatos a kilátás. Grange-hez közel található a Bowder Stone. A bámulatosan egyensúlyozó közel 2000 éves óriási kőtömb a magasabb sziklákról zuhanhatott le, vagy egy gleccser vonszolta jelenlegi helyére sokmillió évvel ezelőtt.  A közelbe csodálatos falucskákat találunk Rosthwaite-et és Stonethaite-et.
Még mindig Cumbriába járva jutunk Wastwater fekete víztükréhez. A Nether Wasdale-től induló út a tó északnyugati peremén fut. Keleti oldalán több mint 600 méter magasról zuhan le a tintafekete és évszaktól függetlenül jéghidegnek tűnő vízbe az omladékos sziklafal, a Screes. A tó itt 80 méter mély, és így a Wastewater Anglia legményebb tava.  A közelben a Scaffel és a Scaffel Pike hatalmas tömbje emelkedik, melynek középpontjában a Great Gable méltóságteljes piramisa húzódik. A gyönyörű és érintetlen táj egyetlen nagyobb épülete a tó távoli végében álló fogadó. Közelében a mélybe zuhant hegymászók emlékezetére épített parányi templom áll. A Wasdale fölé tornyosuló hegyek már a 19. században is vonzották a hegymászókat.
Eskadale valószerűtlen szépségű, derűs nyugalmat árasztó táján található a Hardknott Fort római kori maradványa. A völgy két legnagyobb települése az elbűvölő Boot és a tengerparti Ravenglass.
A Dunnerdale néven is ismert festői táj, a Duddon-völgy 35 szonett megírására ihlette Wordsworth-t. A völgy legszebb szakasza Ulpha és Cockley Beck között húzódik, s ősszel különösen szép a nyírfákkal tűzdelt, hangával borított vidék. A folyókon lépőkövek és hidak vezetnek át, a völgy déli végénél, ahol a Duddon folyó Duddon Sandsnél eléri a tengert, fekszik Broughton-in-Furnes.
Langdale közelében dolgoznak Britannia leggyakrabban riasztott hegyi mentői, mivel a környéket hegymászók és kirándulók lepik el nap, mint nap a Pavery Ark, a Pike o’Stickle, a Crinkle Crags és a Bow Fell lejtőin. Great Langdale a Tóvidék legszebb és leglátogatottabb völgye. Csendesebb és sok látnivalót rejt Little Langdale is.
Hosszabb-rövidebb ideig Grasmere-ben és Rydal-ban is élt a nagy romantikus költő William Wordsworth. A csillogó tavak partján meredeken emelkedik a magasba a Fairfield Nab Scar és a Loughrigg Fell, mindkettő csodálatos kirándulóhely. A Wordsworh-családot a St. Oswald-templomban temették el Grasmere-ben. Évenként megemlékeznek róla friss kákával szórják fel a templom földes padlóját. A faluban található Dove Cottage-ban töltötte a költő termékeny éveinek javarészét, majd 1813-ban átköltözött Rydal-be, és a korábbi házánál nagyobb Rydel Mountban élt 1850-ig. Wordsworth (1770 – 1850) a legismertebb angol romantikus költő, a Tóvidék szülötte, ahol életének legnagyobb részét töltötte. A hawkheadi és cambridgei iskolaévek után egy orökségnek köszönhetően kizárólag az irodalomnak élhetett, Dove Cottage-ben élt testvérével Dorothyval, majd 1802-ben elvette régi iskolatársát Mary Hutchinsont, akivel később egyszerűen éltek, nevelték gyermekeiket, kirándultak és vendégeket fogadtak, akik között ott voltak a költőbarátok Cleridge és de Quincy is. Wordsworth elsőként írt útikalauzt a Tóvidékről.

Lakes

Lakes 2007_S04262 (www.flickr.com bby Ennor)

Ambleside-ot jó utak kötik össze a Tóvidék szinte minden pontjaival, így igen népszerű a kirándulók és hegymászók között. A jelentős idegenforgalomra utal az üzletek nagy száma is. A kisvárosban filmszínház és nyáron zenei fesztivál is színesíti a kínálatot. Az i.sz. 79-ben épült római Galava erőd maradványai, a Stock Ghyll Force vízesés és a National Trust információs irodájának otthont adó Bridge House jelenti a városka látnivalóit.
Windermere-tó, 16 kilométeres hosszával Anglia leghosszabb tava. A tó partján iparmágnások építettek gyönyörű házakat maguknak jóval a vasút megjelenése előtt. Amikor a vasút elért ide 1847-ben, hirtelen sokak számára vált elérhetővé, hogy egynapos kirándulást tegyenek a tóvidék környékén. Ma egész évben közlekedő autóskomp köti össze a keleti és a nyugati partot. Nyári hónapokban gőzhajó közlekedik észak-déli irányban Ambleside és Lakeside között. Az erdővel borított Belle Isle a tó egyik legszebb része, de a szigeten tilos kikötni, így nem lehet közelről megnézni a különös kerek házat. A tó déli végénél fekszik a Fell Foot Park. Windermere városától északkeletre emelkedik a Pazar kilátásról híres 238 méter magas Orrest Head, melynek tövében található a 8000 lelket számláló Windermere város. Szép 15. századi temploma gyakran elkerüli a turisták figyelmét, pedig szép régi ablakait és un. „láncos” könyveit érdemes megtekinteni. A keleti parton fekvő Bowness-on-Windermere, a jachtozók központja, melynek sok épülete a viktoriánus kort idézi.
A World of Beatrix Potter kiállítás életre kelti a híres mesefigurákat, s régi mozgóképek segítségével mutatja be az írónő életét. Beatrix Potter a Windermere-tótól északnyugatra fekvő Near Sawrey közelében álló Hill Top-ban írta csaknem minden könyvét. A 17. századi tanyaház berendezése pont olyan, mint az írónő életében. Hawksheadben minden évben kiállítás rendeznek az eredeti kéziratokból és könyvillusztrációkból. Bár gyerekeknek írt mesekönyvei és a saját maga rajzolta állatfigurák (Peter Rabbit és Jemina Puddleduck) révén vált ismerté, Beatrix Potter (1866 – 1943) a Tóvidék természeti kincseinek megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszott. William Heelis-szel kötött házassága után a földművelésnek szentelte életét, és a Herdwick-juh elismert szaktekintélye lett. Birtokát a National Trust-ra hagyta.
Coniston Water a tóvidék peremén fekvő és hosszan elnyúló tó békés víztükrére nagyszerű a kilátás John Ruskin házától, a Brantwoodtól. A 19. században élt író és filozófus otthonában berendezett kiállításon festményei és rajzai láthatók élete más emlékei mellett. A házban rendszeresen rendeznek tárlatokat kortárs művészek munkáiból.  Az északnyugaton fekvő Hawkshead utcáiról kitiltották az autókat, így zavartalanul lehet gyönyörködni a hangulatos szűk utcákban és a régi gerendavázas házakban. A tótól keletre terül el nagyszerű sétaútjaival a hatalmas Grizedale erdő.

Lakes

Lakes 2007_S04215 (www.flickr.com bby Ennor)

A Tóvidék déli kapujában terül el Kendal, a régió közigazgatási központja és vásárváros. Helyi szürke mészkőből épült sok szép régi ház és művészeti központ. Az 1759-ben épült Abbot Hall épületéhez tartozó régi istállóban rendezték be a Tóvidék életét ismertető Museum of Lakeland Life kiállítást, ahol helybéli kézművesek mutatják be hagyományos mesterségük fogásait. A Museum of Natural History and Archeology a Tóvidék geológiájával, őstörténetével és élővilágával foglalkozik. A várostól 5 km-re áll a 14. századi normann eredetű vár a Sizergh Castle, ahol VIII. Henrik utolsó felesége Catherine Parr született. A Kent folyó völgyében fekvő város plébániatemploma a legnagyobbak közé tartozik Angliában, Különlegessége, hogy kettős oldalhajókkal épült kora angol gótikus és perpendikuláris stílusban.
Kendal mellett található Levens Hall, az Erzsébet-kori udvarház, melynek nevezetessége a park a különlegesen nyírt fákkal és bokrokkal, bár a ház is sok látnivalót rejt. A 13. századi toronyban Jakab-kori bútorokat és Peter de Wint vízfestményeit lehet megtekinteni. Csodálatosak a mennyezeti díszek, II. Károly ebédlőszékei, és a foltokból összeállított legkorábbi angol kézimunkák és az ereszeket díszítő aranyozott szívek. A 18. századi toronyórának a korra jellemzően egyetlen mutatója van.
A Furness-félsziget legfontosabb városa Barrow-in-Furness. A Viktória-kori hajójavító dokkokból kialakított Dock Museum a város történetét mondja el interaktív multimédiás számítógép programok segítségével. A vörös homokkőből épült Furness Abbey maradványai az erdős Deadly Nightshade-völgyben találhatók. Az apátság fennmaradt falai között berendezett kiállítás a kolostori életet mutatja be.
Cartmer falucska legfőbb látványossága a 12. századból származó priory. Az eredeti kolostorból nagyon kevés maradt fenn, helyreállított temploma a legszebb egyházi épület Cumbriában. A lóversenypályával is büszkélkedő falu nevét viseli a környező dombvidék, ahol a csupasz mészkősziklák körül megművelt földek és erdők zöldellnek. A közeli Holker Hall volt Devonshire hercegeinek otthona. A pazarul berendezett szobák és márványkandallók mellett a ház érdekessége a faragott tölgyfa lépcső.
A Morecambe-öböl az ország legnagyobb madárrezervátuma. Apálykor, amikor az öböl homokos medre (a Sands) nagyrészt szárazra kerül, le lehet vágni a Kent-folyó torkolatát megkerülő hosszú utat. A nem veszélytelen átkelés során sokan odavesztek. Helybéli vezetőkkel, akik jól ismerik az öböl gázlóit, ma is át lehet gyalogolni. Az öbölnél fekvő város, a 10000 fős Morecambe halászkikötőből nőtt üdülőhellyé. Vonzereje szép fekvésében – távolról már idelátszanak a tóvidék hegyei –, homokos tengerpartjában és jó levegőjében rejlik.

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia