Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Canterbury (Belső Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Canterbury

Canterbury Cathedral (www.flickr.com by webmink)

A Kenti grófsággal megismerkedni kívánok a Canterbury-Rochester vonalon haladjanak. Itt egy erdős-dombos tájon vezet keresztül az M2-es út, amely London irányába haladva egyre beépítettebb.
Kent volt az első angol királyság, lakói, a canti-k már Julius Caesar partraszállása idejében állandó lakói voltak ennek a vidéknek, földműveléssel foglalkoztak, míg a sziget belsejében még vándoroltak a törzsek. A gazdagon termő vidék határa részben a tenger, s emiatt legfontosabb iparága a halászat. Dús legelőin birkák és tehenek százai legelésznek, és a megye belsejében elterülő sík vidéken országos hírű komló terem. Kitűnőek a gyümölcsösei, cseresznyéskertjeinek eredete megközelíti a kétezer évet, mivel a cseresznyét száz évvel Július Caesar partraszállása után a rómaiak honosították meg.
Termékeny talajának és enyhe, de csapadékos időjárásának köszönhetően Kent azóta számít Anglia gyümölcsöskertjének, amióta a rómaiak elültették az első gyümölcsfákat. Az utóbbi időkben a bortermelésben is előretört, nem egy borgazdaság látogatókat is fogad.
Kent grófsága gazdag történelmi emlékekben, kastélyokban, udvarházakban, leghíresebb nevezetessége azonban Canterbury, ahová minden angolnak illik életében legalább egyszer ellátogatni; ma már csak látogatni, régen zarándokolni. Az első nagy angol költőnek tartott Geoffrey Chaucer, eredeti foglalkozását tekintve vámhivatalnok, írta a korai angol irodalom legszórakoztatóbb és máig legolvasottabb művét, a Canterbury meséket. A Londonból 1387-ben Becket Szent Tamás sírjához igyekvő zarándokcsapat útjának csodálatosan szellemes leírása a 14. század angol társadalmába ad átfogó és mulattató bepillantást.
Dovertől Canterbury 25 km az A2-es úton. Itt Caesar légiói is vonultak; ásatások bizonyítják, hogy időszámításunk előtt 200 körül is már jól megerősített, és körülárkolt település volt Canterbury. A római uralom összeomlása után, a város a 6. század végére Ethelbert kenti király székhelye lett. Ebből a korból származik neve is: Cantwara-byring, azaz a kenti emberek városa.  A király egy Berta nevű keresztény frank hercegnőt vett feleségül, így 597-ben megindulhatott egy római misszió, melynek vezetője Szent Ágoston volt, aki Benedek-rendi kolostort alapított és katedrálist létesített. Így Canterbury lett Anglia első püspöksége, s gazdagságát a középkorban azoknak a távoli vidékekről és országokból érkező zarándokoknak köszönhette, akik felkeresték Szent Tamás sírját.
Becket Tamás canterburyi érseket 1170-ben a Franciaországban harcoló II. Henrik meggondolatlan szavait követően szúrta le a király négy lovagja. Emiatt a királyt az egyház szentségtörő bűnben való részességgel vádolta. II. Henrik bűnbánata nagy volt, hiszen az érseket három évvel halála után szentté avatták. Egy évre rá mezítláb zarándokolt Becket sírjához s bűnbocsánat reményében elszenvedte, hogy a szerzetesek megvesszőzzék, ami bármily jelképes is volt, még is a királyi hatalom nagy megaláztatását jelentette.
A 33 000 lakosságot számláló ősi város ma is az anglikán egyház központja. A Dane John nevet viselő, valószínűleg a római korból származó, sírdombról, kitűnő kilátás nyílik a városra, amelyet a hatalmas világhírű katedrális ural.
Feltételezések szerint a katedrális helyén Ethelbert király palotája állt, melyet Szent Ágoston rendelkezésére bocsátott. Lanfranc érsek kezdte meg az új templom építtetését, amely többszöri átépítés és a tűz pusztítása után 1184-ben fejeződött be. 1376-ban Simon of Sudbury a mai épületkomplexum közepén lévő dómhoz új hajót csatolt. Az építkezést utódai fejezték be. A központi tornyot 1495 körül Goldstone perjel emelte. Az eredeti tervek többszöri módosításával évszázadokig tartott az építkezés, melynek eredménye, hogy a csodálatos épületen a középkori építészet minden stílusa fellelhető.
A katedrális külső hossza 159 méter, a hajó 54 méter hosszú, 27,5 méter széles és 24 méter magas; a szentély 55 méter hosszú. A késő angol gótikára jellemző, egyenes vonalú, perpendikuláris torony 72,5 méter magas és Bell Harry (Harry-harang) vagy Angel-tower-nek (Angyal-torony) nevezik. Utóbbi nevét arról az aranyozott angyalról kapta, mely valaha az ormát díszítette a templomnak.  A hajó nyugati oldalán tornyok láthatók, melyek szélesedő talapzata még jobban hangsúlyozza a Bell torony elegáns vonalainak harmóniáját. A dóm kelet felé keskenyedik, mivel beépült a két korábbról megmaradt Szent Andrew és Szent Anselm nevét viselő kápolna közé. Az épületsor a Coronának vagy Beckett Koronájának nevezett toronyban végződik.
Belülről az épület két templomra tagozódik. A tiszta perpendikuláris stílusban épült, a hajó oszlopai kecsesen tartják a bonyolult bordázatú boltozatot. Az 1376-os átalakításkor a normann oszlopoknak és falaknak csak az alsó felét tartották meg, az oszlopokat átalakították, fölfelé ravaszul elvékonyodva, hogy az egész hajó a valóságnál magasabbnak lássék. A szentélyt és a hajót elválasztó szentélyrácsot, melynek fülkéiben Ethelbert, Hitvalló Edward, II. Richard, IV. Henrik, V. Henrik és VI. Henrik szobrai sorakoznak, 1300 körül emeltette Eastry perjel.
A nyugati szárny Mártíromságnak nevezett mellékhajójában négyszögletes kő jelzi azt a helyet, ahol Becket Tamást meggyilkolták. Maradványait a pompás boltozatú, különlegesen faragott oszlopfejeiről híres kriptában őrzik. Ezt a kriptát a világ legnagyobb normann kriptájaként tartják számon. Évszázadokon (több mint háromszáz éven át) zarándokok koptatták a kriptához vezető utat. Szent Tamás hírét különösen fokozta az a tény, hogy amíg II. Henrik penitenciáját rótta le sírjánál, csapatai elfogták az Angliába betörő skót királyt. Ettől kezdve minden angol király elzarándokolt Canterburybe, egészen VIII. Henrikig, aki miután szakított Vatikánnal, elrendelte Becket Tamás sírjának lerombolását. VIII. Henrik biztosította az állam elsőbbségét, mindent megtett a Becket-kultusz megszűntetése érdekében.
Becket Tamás síremléke mellett van az angol történelem legendás alakjának az 1376-ban elhunyt Fekete Hercegnek (III. Edward sok franciaországi csatában győztes fiának) sírja és bronz képmása. Ugyancsak itt van IV. Henrik és Navarrai Johanna sírja. Az apszisban áll Szent Ágoston széke. Ez egy meghatározhatatlan korú (feltehetően a normann hódítás előtti) márványtrón, melyen Canterbury érsekét iktatják be.
A hajóhoz csatlakozó kerengő a 15. században épült, boltozatát a középkori heraldika (címertan) egész Európa páratlan gyűjteménye, 820 kőből faragott címerpajzs díszíti.
Canterburyben a katedrálison kívül sok egyházi emléket talál még a látogató, melyek közül a legérdekesebb a St. Martin-templom. A templomot még a római megszállás idején a római villák között építették, így ez Anglia legelső temploma, s egész Európában is az elsők közé tartozik.
A katedrálistól északra található a Királyi pénzverde és a St. John’s Hospital (Szent János kórház), amelyet mint vendégházat Lanfranc érsek alapított 1074-ben. A High-streeten található Hospital of St. Thomas-t (Szent Tamás-kórház) még Becket Tamás építtette 1342-ben a Canterburybe érkező szegény zarándokok számára.
A Stour folyón átvezető hídnál megmaradt néhány Tudor-stílusú, rácsos ablakú favázas ház, melyet a franciaországi és a hollandiai vallásüldözések elől menekülő hugenotta takácsok építettek; e házakban ma is pontosan ugyan úgy szőnek, ahogy négyszáz évvel ez előtt.
A West Gate (Nyugati kapu) a 14. században épült kettős tornyával az egyetlen, ami megmaradt a zarándoklások korának hat városkapuja közülRégiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia