Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Durham (London és a Temze völgye)

 


Kattintson a részletekért


Durham

Bull Durham (www.flickr.com by kiril106)

Durham grófság hatalmas szabadtéri múzeuma, a Beamish Szabadtéri Múzeum, hitelesen varázsolja a látogatók elé a 19. és a korai 20. század Északkelet-Angliájának munkakörülményeit, családi és közösségi életét. A 120 hektáros park bányászfalujában, bezárt bányájában, iskolájában, templomában, majorságában és főutcáján korhű ruhákba öltözött idegenvezetők kalauzolják a vendégeket, akik egy felújított régi villamoson utazgathatnak a szépítetlen múltban.
A grófság székhelye Durham városa magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear-folyó fog közre. A várost a dánok elől menekülő szerzetesek alapították, nevét a Wear folyó kanyarulatában szigetként kiemelkedő „Dunholm” („Szigethegy”) szikláiról kapta. Itt helyezték 995-ben Szt. Cuthbert magukkal vitt földi maradványait, s később, 1022-ben ide szállították Jarrowból Szt. Béda Venerabilis, kiváló történetíró-szerzetes relikviáit. A két szent sírhelye fontos zarándokhely volt a középkorban. A gyönyörű normann katedrális belső terét geometriai díszek uralják. A vár 1832-ig püspöki palota volt, de akkor William van Mildert püspök a várral együtt jövedelme nagy részéről is lemondott az alapítandó egyetem javára. A 23 hektáros „félsziget” útjait Pazar épületek szegélyezik. A katedrális építéséhez 995-ben kezdtek hozzá. Durham püspökei egyébként az egész környék urai voltak, s hatalmuk a grófság határain is messze túlterjedt. A pompás épület 1175-re készült el, csak a kerengő és a középső torony épült hozzá később, 1400 és 1490 között. Walter Scott szerint a templom csak részben volt isten háza, részben várként szolgált a skótok ellen.
A katedrális 900 éves oszlopok, pillérek, boltívek hatalmas méretei, a kőbe faragott óriás rombusz- és cikcakkminták, rácsozatos és kutyafog díszítések ma is lenyűgözik az ide látogatót. Az egységes hatás, amely különösen jól megfigyelhető a déli mellékhajóban, sokak szerint a 11 és 12. századi építészek, közöttük első helyen Ranulph Flambard püspök tudatos törekvésének és művészi tehetségének köszönhető.
A katedrális szomszédságában van a vár, melyet még Hódító Vilmos építtetett. A 12. században Pudsey püspök átépíttette, s azóta is sok alkalommal bővült. A katedrálissal együtt, ahhoz jól illeszkedve uralja a folyó U alakú kanyarulatán túl elterülő várost. A vár egy részét a Durhami Egyetem használja. Még Oxford és Cambridge kollégiumainál is különlegesebb környezetben élnek itt a diákok, egy középkori, falakkal megerősített város kellős közepén. A vár legrégibb része a 11. századbeli föld alatti normann kápolna, ahonnan 1655-ben épült faragott falépcső vezet fel a ma kollégiumi célokra használt normann galériához. A famennyezetű ebédlő 1300-ból való, a konyha és az éléskamra 1499-ből, a diákok lakószobái az 1840-ben újjáépített vártoronyban vannak. A vár 1837-ig a durhami püspök székhelye volt. A lánykollégium is meglehetősen romantikus, egy régi postakocsi-vendégfogadóban helyezkedik el a külső várudvarban, ahova a várból egy 18. században épült házakkal szegélyezett, szűk kis utcácska vezet.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia