Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Dartmoor Nemzeti Park

Exetertől nyugatra terül el Dartmoor hatalmas mocsárvidéke, melyen jó utak vezetnek keresztül, azonban mégis érdemes a tenger mentén utazni, nem pusztán azért, mert Anglia ezen a szakaszon oly sok csodálatos és magas partfalban gazdag, hanem mert az itteni tengerparti üdülőhelyek olyan mások, mint a sussexiek.
A Dartmoor szélesen elterülő kietlen és lakatlan lápvidékén, a Dartmoor Nemzeti Park területén, ahol a bátor szívűek is lidércet látnak, ha köd száll fel a földekről, játszódik Conan Doyle híres bűnügyi története, A baskervilles-i kutya (1902). Princetownban a szél és víz erejével dacoló gránitszirtek között épült fel Britannia legbiztonságosabb börtöne. A környék kemény gránitjának köszönhető a történelem előtti időkből fennmaradt sok emlék is. Másutt sokkal barátságosabb a táj. Fák között rohanó patakok, sziklagörgetegen átbukó zúgók és vízesések, védett völgyekben megbújó nádfedeles házak, ahol ropogó tűz és igazi devoni teazsír pezsdíti fel a megfáradt utas szívét. Ebben a nemzeti parkban található a Védelmi Minisztérium tüzérségi lőtere is, ahol azonban csak gyakorlatok idején tilos az átjárás. Brentor mérföldekről látszódó vulkanikus hegycsúcsán 1130 óta áll templom. A Dartmoori póni a 10. század óta, vagy már régebb óta élnek vadon a környéken. Grimspound közel 4000 évvel ez előtti bronzkori kunyhóiról híres. A Buckland-in-the-Moor Dartmoor egyik legszebb gránitból épült nádfedeles kőháza. Castle Drogo álközépkori várát Sir Edwin Lutynens építette 1910 és 1930 között.

DARTMOOR

Ancient Rocks - Dartmoor National Park (www.flickr.com by snaps11r)

A Dartmoor közelében található Morwellham Quay elfelejtett és elhanyagolt ipartelep volt 1970-ig, amikor egy helyi egyesület elhatározta, hogy eredeti állapotában állítja helyre az elhagyatott falut, a gazdasági épületeket, az iskolát, a rakpartot és a rézbányát. Az ő munkájuknak köszönhetően mára nagyszerű ipari múzeummá fejlődött, ahol észrevétlenül repül az idő, miközben a látogatók maguk is részt vehetnek a viktoriánus falu mindennapi életében: segíthetnek felszerszámozni az igáslovakat, csatlakozhatnak a falu mögötti domb gyomrába igyekvő rézbányászokhoz, segíthetnek a kádárnak elkészíteni az új hordót, beülhetnek az iskolába és végighallgathatnak egy tanórát, vagy kipróbálhatják magukat a Viktória korabeli szabadtéri játékokban. Mindehhez korhű öltözékbe öltözött „falulakók” adják a társaságot, akik avatott idegenvezetőként mesélnek a rézbányászatból élő falujukról. Akinek kedve támad, maga is jelmezbe bújhat, felveheti a 19. századi abroncsos szoknyát és szalagkötős kalapot, vagy a cilindert és a zsakettet.

Clovelly hírnevét a viktoriánus kor népszerű olvasmánya, Charles Kingsley (1819-1875) 1885-ben megjelent és a spanyol Armada történetét izgalmasan feldolgozó regénye, a Westward, Ho! (Nyugatra fel!) alapozta meg. Ma az egész település magánkézen van és vonzó turistaparadicsommá fejlesztették. A festői kockaköves utcák, ahová autóval nem szabad behajtani, fehérre meszelt házak és virágos kertek között kapaszkodnak felfelé a sziklafalon. A pihenőhelyekről nagyszerű kilátás nyílik a tengerre. A parányi kikötőtől induló sétautakon kellemes kirándulást lehet tenni a tengerpart távolabbi pontjaira. A közelben található a Hobby Drive 5 km hosszú part menti, az erdőn átvezető gyalogút, melyet a napóleoni háborúk után munka nélkül maradt helybéliekkel építettek ki 1811 és 1829 között, ezzel teremtve munkalehetőséget számukra.

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia