Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Manchester (Lancashire és a tóvidék)

 


Kattintson a részletekért


Manchester

Manchester Cathedral from Blackfriars Bridge (www.flickr.com by Coradia1000)

Manchester története a római időkig nyúlik vissza. Agricola légiói 79-ben építették fel a mai belváros területén Mancunium helyőrségi városát. Később angol és dán csapatok harcoltak a vidék felügyeletéért. A normannok itt is megjelentek, de nem lehettek vele megelégedve, mert mint „szegény és gyéren lakott” vidéket tartották nyilván. A jómódot a 14. századi idetelepült flamand takácsok hozták a vidéknek és a városnak. A 17. század közepéig a gyapjúipar, attól kezdve az Újvilágból érkező gyapot feldolgozása jelentette a fő foglalkozást Manchesterben és környékén. A 18. század újabb fellendülést hozott, mikor Richard Arkwright gőzgéppel hajtott szövőgépei már nagyipari módon dolgozták fel a beérkező gyapotot. Ahogy növekedett a közelben lévő fontos kikötő, Liverpool, kezdődött meg a gyapotbehozatal, amelyet még fokozott a Manchester-Liverpool csatorna megnyitása. A csatorna lehetővé tette, hogy a nagyobb teherhajók 55 kilométer mélyen felhajózzanak a szárazföld belsejébe. A munkaerőt az iparvárosokban munkát kereső, földjeikről elűzött parasztok biztosították. Ezeknek a körülményeknek volt köszönhető, hogy Manchester lakossága a 18. század második felében ötven év alatt megkétszereződött. A Manchester-Liverpool vasútvonal 1830-ra készült el. A vasútvonal avatásán jelen volt a miniszterelnök, Wellington herceg (a waterlooi győző) is, s George Stephenson maga vezette saját tervezésű, addig soha el nem képzelt, 58 km-es sebességgel száguldó, Rakétának nevezett mozdonyát. A pamutiparból rohamosan gazdagodó városban rohamosan nőttek ki a földből a Pazar épületek, de a gyári munkások továbbra is zsúfolt nyomornegyedekben éltek. Az elkeseredett munkások 1819. augusztus 16-án a St. Peter’s Fielden gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a kenyér árát magasan tartó gabonavédővám (Corn Law) ellen. A megmozdulás véres összecsapásba fordult, amikor rátámadtak a tüntetőkre. A Waterloo mellett 1815-ben vívott csatára rímelve Peterloo-i mészárlásnak elnevezett vére tűntetés eredményeként hamarosan megszületett az első gyártörvény, a Factory Act. Írók és politikusok álltak az elégedetlenkedők élére, és 1821-ben kiadták a Manchester Guardiant. Manchester az elsők között tűzte zászlajára az 1950-es években a nyomornegyedek felszámolását és a füstmentes város megteremtését. A gyors növekedés következtében azonban hiányoznak a szépen kialakított terek, kellemes parkok, s sötét tónusú középületeivel és lakóházaival, óriási forgalmával a nagy iparvárosok sajátos hangulatával hat a látogatóra.
Manchester egységes arculatú szép város sok látnivalóval, a gyalog is bejárható városközpontban. A hangulatos klubok és éttermek sokasága mellett Manchester dicsekedhet a világ legnagyobb kínai negyedével. A villamosjáratok felújítása és a városközpontot ért 1966-os bombamerénylet után az utcák és a bevásárlóközpont átgondolt helyreállítása sokat javított a közlekedés zsúfoltságán. A szövőgyárak és dokkok építészeti örökségét megújító törekvések eredményeként jött létre az új városrész Salford Quays.
A Salford Quays Manchester városközpontjától nyugata található (Salford városa mára már egybeépült Manchesterrel). A Dokkokat 1982-ben bezárták, de az 1990-es évek hatalmas változást hozott a hanyatlásnak indult környéken. Új lakótelep és szórakoztatóközpont épült az elhagyott kikötő helyén. A csodálatos művészeti központ, a The Lowry 2000-ben nyílt meg. A színházaknak és képtáraknak otthont adó épületegyüttesben található a Salfordban született L.S.Lowry alkotásait bemutató állandó tárlat. A csatorna fölött átvezető gyaloghíd túloldalán fekszik Trafford (melynek közelében az Old Traffordban van a Manchester United Football Club pályája), ahol 2002-ben avatták fel az Imperial War Museum North épületét. Daniel Libeskind tervezte az épületet, amely a háborúba belesodródó emberek szemszögéből mutatja be a nagy világégést. A városközpontban a sok szép 19. századi épület közül kiemelkedik a John Ryland könyvtár, és a ma egy színháznak és egy képtárnak otthont adó Királyi Tőzsde. A Manchesteriek büszkesége a Városháza. 1869-1877 között épült 1 millió fontért, neogótikus stílusban, s jól példázza a Manchesteriek nagyratörését. 300 szobáját, nagytermét és csarnokait gazdagon díszítették, harangtornyot is építettek hozzá, melynek 21 összehangolt harangja melódiát üt.
A katedrális, mely Anglia legkisebb katedrálisa, mögötti részben gyönyörűen felújított középkori épületekben kapott helyet a Chetham’s Library (könyvtár). A korábbi központi vasútállomást 1969-ben bezárták, ma itt van a G-Mex Centre, egy óriási kiállítási és konferenciakomplexum. A korábban kihalt Castlefield iparterület iroda-, lakó- és szórakozónegyedként kelt új életre. A világ legelső vasúti utaspályaudvarán alakították ki a Tudomány és Ipar Múzeumát. (Museum of Science and Industry), amely a manchesteri iparosodás fénykorát idézi fel. Energiacsarnokában (Energy Hall) működő gőzgépek láthatók és az Elektromosság tárlata (Electricity Gallery). Külön rész emlékezik meg a Manchester-Liverpool vasútvonal építéséről, a Levegő és Világűr Galériája (Air and Space Gallery) pedig a repülés történetét mutatja be.
A Manchester Art Gallery 2002 nyarán nyílt meg újra 35 millió fontos felújítás után, a korábbinál kétszer nagyobb kiállítási területtel. Különösen gazdag prerafaelita festők, mint Holman Hunt és Dante Gabriel Rosetti munkáit bemutató tárlat, de itáliai, flamand és francia mesterek művei is szép számban megtalálhatók. A díszítőművészetet a görögöktől Picassón át a jelenkorig bemutató Gallery of Crafts & Design gyűjteménye is figyelemre méltó.
Az ultramodern épületben található új interaktív múzeumot, az Urbist 2002-ben nyitották meg. A világ különböző városainak életét bemutató kiállítás egy magasra törő jelentős üvegépületben talált otthonra. A látogatás az üvegliftben kezdődik, egy egyperces „égbe repüléssel”, ami folytatódik négy szinten tematikus kiállításokkal.
A Whitworth Art Gallery a manchesteri gyártulajdonos, Sir Joseph Whitworth hagyatékából jött létre azzal a céllal, hogy iparművészeti gyűjteménye ösztönzően hasson a város textiliparára. A nagyszerű Edward-stílusú piros téglás épület modern belső tereit az 1960-as években alakították ki. A kortárs művészetet is bemutató múzeumban csodálatos textíliák láthatók.  Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia