Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok FórumTESZT

izletes.hu on Facebook


Általános információk

Vizek

A szigetek vízhálózata sok apró, de egész éven át egyenletesen bővizű folyókból áll. A kis esés és a bővizűség mellett hajózásra is alkalmasak, mivel télen nem fagynak be, sőt a zajlás is ritka. A tengerbe mindegyik széles tölcsértorkolattal érkezik, kiválóan szolgálják a tengeri és szárazföldi közlekedés kapcsolatát. A magas tengerjárás az oka, hogy a brit folyók torkolatában rekesztőzátony nem alakulhat ki, deltatorkolat sem keletkezhet, mivel az apály szívóhatása hordalékmentesen tartja a torkolati szakaszokat.
Az egyes medencéket, völgyeket általában keskeny és alacsony vízválasztók különítik el, melyeket könnyű volt hajózó-csatornákkal átvágni és hajózó utakat összekötni. Ezt a munkát az ipari forradalom kezdetekor végezték el, a vasút megjelenése előtt. Így ma a Brit szigeteknek a leghosszabb a csatornahálózata Európában; a természetes és mesterséges hajózható utak együttes hossza a szigetek területén meghaladja a 7500 km-t.
Nagy-Britannia folyói közül a 338 km hosszú Temze a legismertebb, de a leghosszabb a Severn a maga 392 km-el és az ír Shanonn a legnagyobb vízgyűjtő területű. A Shanonn folyó, mivel az Ír-alföldön kis eséssel kanyarog, inkább tűnik tavak sokaságának, mint folyónak.
Állóvizek terén a térség igen gazdag. Skócia hosszú keskeny tavainak medencéit gleccserek vágták. Közülük a Loch Lomond a legnagyobb. Az Ír-sziget sekélyebb, de nagyobb tavai a felszín szerkezeti mélyedéseit töltik ki. Észak-Írország nagy tava (Lough Neagh) a szigetek legnagyobb állóvize. A cumberlandi Cumbriai-hegység (Északnyugat-Anglia) völgyhálózatában húzódik sok, hosszúkás, apró tavacska, ezért hívják a vidéket „Angol-Svájcnak” vagy „Lake Districtnek”.
A Brit-szigeteket körülvevő tengereken érződik a kontinens felől érkező nagy folyók (Szajna, Maas, Rajna, Weser, Elba) édes vizének valamint a Golf-áramlatnak a hatását. Emiatt, meg a sekély vizet folyamatosan átkeverő hullámzás és árapály miatt oxigénben gazdagabbak, sókban szegényebbek a vizek, mint az igazi óceáni víztömegek. A bőséges oxigén a mikroorganizmusok és szerves élőlények bőségét eredményezi, amely idecsalja a fejlettebb tengeri állatvilágot. Különösen az Északi-tenger híres halászóterület.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia