Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook


Általános információk

Természetes tájegységek

Az Északi-szigetek: a Hebridák, Orkney- és Shetland-csoportokat együttesen a kopár, vad, merész sziklafelszínek uralma jellemzik, melyeket szakadatlanul ostromol a tenger. Bizarr szépségű látnivalót nyújtanak a Belső-Hebridák nyugati részének felszínére kiömlött harmadkori bazalttakaró feldarabolt rétegei (Fingal-barlang Staffa-szigetén, Mull-szigeti bazaltvulkán).
Skóciát ugyancsak a kopár, sziklás kőzetű felszín, valamint meredek falú keskeny mély völgyek és azok folytatásában kialakult mély öblök, fjordok jellemzik. Északon a Firth of Lorn-Morey Firth között a Kaledóniai-csatornával teremtettek hajózható összeköttetést. Ettől délre kezdődik a Grampian-hegység, ahol a szigetek legmagasabb pontja, az 1343 m magasra nyúló Ben Nevist. Mellette még számos csúcs haladja meg az 1000 m-es magasságot, amely szintén fokozza a táj zordonságát, méltóságos némaságát. Ez a fajta hangulat nyáron sokakat vonz a különben elhagyatott tájra. Különösen szépek a vidék sötét színű tavai.
A Skót-alföld egy 80 km széles szerkezeti árok, amely Skócia néptömegét nagyjából tömöríti. A karbon üledékek szene pezsgő iparvidéket teremtett a 60-70-es években. A Dél-Skót-magasföld átlagosan 5-600 méterig emelkedő szilúr palái fölé gránit szirtek magasodnak (Merrick 842 m). Délkeleten a Tweed-folyó völgye választja le a Cheviot-hegységet, ami a skót-angol határt jelöli már a római hódítás óta. A nyugati oldalon a Solway Firthtől indul a határ. Ez a hegyvidék már sokkal növénydúsabb, mint Észak-Skócia.
A történelmi Anglia a Pennine-hegység lapos vonulatával kezdődik, mely északról délnek 250 km-en von választóvonalat az északkeleti és északnyugati tájrész közé. A fő csúcs, a 882 méteres Cross Fell északon van és asszimetrikusan lejt kelet felé. A hegytetők erdőit a vasgyártás már régen elfogyasztotta, helyüket ma csak tőzeglápok töltik ki. Ettől nyugatra az Eden folyócska választja el a Cumbriai-hegységet csodálatos tavaival.
A Pennine déli végződésétől nyugatra erősen tagolt félsziget, Wales nyúlik bele az Ír-tengerbe, melyet északról a liverpooli széles öböl, délen a keskeny Bristol-csatorna határol. Északon szilur palákból, homokkőből, délen karbon mészkőből és palából épül fel. A területet az eljegesedés erőteljesen felszabdalta. Legmagasabb csúcsai meghaladják az 1000 métert (Snowdon 1085 m). A felszín tagoltsága nagymértékben járult hozzá az őslakó kelták izolált fennmaradásához, hasonlóan a skótok hazájához.
A Bristol-csatornától délre a Cornwall-félsziget nyúlik előre az Atlanti-óceánba. Partjait az erős hullámverés szabdalja, darabolja. Nyugati fokán (Land’s End = a világ vége) túl a Scilly-szigetek valamikor a félszigethez tartozott.
Az Angol-alföld a Pennine-hegységet délről övező alacsony terület, melyet a permi homokkő színéről Vörös-síkságnak is neveznek. Ahol a felszín nem karsztosodik, ott dús legelők, és csodálatos rétek, parkok borítják. A tarkahomokkő kisebb szigethegyeket alkot az alföldön (Cannock-dombság). A Pennine-hegységtől nyugatra fekvő területet Lancester-síkságnak nevezik, amely az Eden folyó mentén felhúzódik Solway Firth-ig.
Az Angol-lépcsővidék Anglia délkeleti felére terjed ki. Szerkezetileg összefüggő nagy tájat a felépítő rétegek lépcsői tagolják kisebbekre. Különösen szépek az egyes lépcsőkön áttörő folyóvölgyek részletei (A Temze pl. áttör a jura-kréta lépcsők mindegyikén Oxford és London között).  A jura lépcső magas pereme előtt találkozik Közép-Angliában a Trent és az Ouse folyó, hogy Humber néven egyesült erővel törjenek át a hulli-öbölbe, amely így a terület folyami központjává lesz. Délen ugyan ezt a szerepet a Temze kapuja játssza. A lépcsővidék híres erdei mára már eltűntek, helyüket zömében a mezőgazdaság vette birtokába. A szárazabb mészkőtakarókon pedig nagy kiterjedésű legelők vannak.
Az Ír-szigetek csak az északkeleti, protestáns része tartozik Angliához, de természeti viszonyai egységesek, az egész szigetre jellemzőek. Északnyugati-északi peremén Kaledóniai rögök kristályos palái, gránit és gneisz alkotják a felszínt. Északkeleti részét a Hebridák csapásirányában fiatal (eocén) bazalt is borítja, melynek híres látványossága az „Óriások sétaterének” nevezett feldarabolt bazalttakaró (Antrim). Itt a Sline Donald kúpjai emelkednek a legmagasabbra. Dél-Írországban a Kerry-hegységet már gyűrődés devon homokköve építi fel, legmagasabb része a Carrantuo Hills 1042 méterig nyúlik. Itt is sok a tó. Az Ír alföld alig 80 m magasan fekszik a tenger felett, ám hegyek veszik körül. Felszíne mocsaras, bizonytalan lefolyású, sok kisebb tóval, lomha folyóval. Vizeit ma már lecsapolták, ám így is a nagy részét művelhetetlen lápok és rétek borítják. Az erdő itt alig 1%-a felszínnek. A talajvíz magas állása és az örökös erős szél akadályozza az erdők terjedését. Éghajlata nagyon kiegyensúlyozott, az évi ingadozás alig 8 °C.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia