Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok FórumTESZT

izletes.hu on Facebook


Általános információk

Nagy-Britanniai eseménynaptár

A legtöbb híres látnivaló egész évben megtekinthető, de a kevésbé jelentős helyek télen zárva lehetnek. Az időjárás híresen változékony, és előfordulhat, hogy februárban napsütés, júliusban viszont hideg szélvihar fogadja az érdeklődőket. Az évenként ismétlődő események és ünnepek legtöbbje az évszakokhoz kötődő évszázados hagyományokból táplálkozik. Amint hosszabbak és melegebbek lesznek a nappalok, úgy kel életre a táj. A legtöbb főúri kastély kertjét Húsvétkor nyitják meg a látogatók előtt. A kertészek naptárában kiemelt helyet foglal el a Chelsea-i Virágkiállítás, amelyet Pünkösdvasárnap előtti héten tartanak (Húsvét utáni hetedik vasárnapon). A kertbarátok ilyenkor döntik el milyen virágokkal díszítsék egész nyáron át pompázó virágágyásaikat.
London környékén számos zenei és művészeti fesztivált rendeznek a tavaszi hónapokban.
Március második hetén rendezik meg az Ideális otthon kiállítása elnevezésű programot, amelyet az Earl’s Courtban, Londonban tartanak.A kiállítás az otthonok szépítéséhez, csinosításához ad ötleteket, és ismerteti meg az érdeklődőkkel az újításokat, új irányvonalakat. Szintén március második hetén rendezik Birminghamben a National Exhibition Centre-ben (Nemzeti Kiállító Központ) a Crufts kutyakiállítást. A Nemzetközi Könyvvásár a hónap harmadik hetében a londoni Olympiában rendezik meg. Szt. Patrik napját, amely március 17-én van, a nagyobb városokban zenei eseményekkel ünneplik. Szt. Patrik Írország védőszentje.
Áprilisban, a Húsvétot megelőző csütörtökön (nagycsütörtök) a királynő pénzt ad a nyugdíjasoknak, amely hagyományosan az alamizsnaosztás napja volt. Szt. György napja (április 23.) Anglia védőszentjének az ünnepe. Április utolsó hetében rendezik Birminghamben szintén a National Exhibition Centre-ben a Britanniai Nemzetközi Régiségvásárt.

tavasz

Spring Time in Tennessee (www.flickr.com by countryboy1949)

Május a Furry Táncfesztivállal kezdődik, amelyet május 8-án tartanak Helstonban, Cornwallban. Ez a táncfesztivál egyfajta tavaszünnep. Áldozócsütörtökön kezdődnek Derbyshireben, Tissingtonban a Well-dressing fesztiválok. Eredetileg bizonyos kutakból (wells) húzott víz tisztaságáért adtak ekkor hálát az emberek a fekete halál idején. A Chelsea-i Virágkiállítás május közepén kezdődik a Royal Hospitalban, Londonban; a Brightoni Fesztivál pedig május utolsó három hetében zajlik. A Glyndebourne-i Operafesztivál (Lewes közelében, Kelet-Sussexben) május közepén kezdődik és egészen augusztus végéig tart, színes operaelőadásokkal. A Nemzetközi Felföldi Játékok, Blair Athollban, Skóciában május utolsó hétvégéjére esnek.

Summer

Nyáron leginkább a szabadban zajlik az élet, a kávézók és éttermek kitelepülnek a járdákra, terekre és a pubba járók is odakint fogyasztják el italaikat. A királynő kerti mulatsággal szórakoztatja a kitűntetett vendégeket, a falvakban pedig szerényebb formában, de hasonló ünnepeket rendeznek. A tengerpartok és strandok benépesülnek, a dolgozó emberek a közeli parkokban fogyasztják el ebédre szánt szendvicseiket. A kulturális események között kiemelkednek a szabadtéri színházi előadások és koncertek, a londoni Proms, az országos művészeti verseny Walesben, az augusztusig tartó glydenbourei operafesztivál és az előadóművészek edinburgh-i fesztiválja.
Júniusban kezdődnek a Royal Academy nyári kiállításai, melyek augusztusig várják a látogatókat. A szerteágazó témájú kiállításokon a művészek lehetőséget kapnak új alkotásaik bemutatására. A Bath-i Nemzetközi Fesztivál június 4-ig tart (május 19-én kezdődik), melynek során, több helyszínen művészeti események sora látható. A szintén június 4-ig tartó (május 27-én kezdődő) Beaumaris Fesztivál keretében változó helyszíneken koncerteket, kézműves vásárokat és mulatságokat láthat az érdeklődő. A Troopint the Colour elnevezésű felvonulás a június 10-éhez legközelebb eső szombaton kerül megrendezésre, a királynő, II. Erzsébet hivatalos születésnapjának tiszteletére a Whitehallban, Londonban. A június 23-a és 25 között megrendezésre kerülő Glastonbury Fesztivál a legnagyobb és legrégebbi szabadtéri zenei fesztivál, ahol a közélet legnagyobb botrányait prezentáló hírességek itt mindig feltűnnek. A koncertekkel és operaelőadásokkal tarkított Aldeburghi művészeti fesztivált június második és harmadik hetében rendezik Suffolkban. A fesztivált többek között Benjamin Britten zeneszerző és komponista alapította még 1948-ban, mellyel az volt a szándéka, hogy az Angol Opera Csoportnak otthont adjon, de ez a koncepció hamar kiszélesedett, és magába foglalt felolvasásokat a költészet, dráma és úgy általában az irodalom területéről, majd később művészeti előadásokat és kiállításokat is rendeztek. A Royal Highland Show június harmadik hetében kerül megrendezésre Inglistonban, Edinburghhoz közel. A rendezvény valójában Skócia mezőgazdasági kiállítása. A Leeds Castle (Leeds Kastély) szabadtéri koncertjeit június utolsó hetében rendezik. A glasgow-i Nemzetközi Dzsesszfesztivál változó helyszínen kerül megrendezésre június utolsó hétvégéjén.
Július első hete a Royal Show-val nyit Kenilworth mellett, Warwickshire-ben, ami valójában országos mezőgazdasági kiállítás. Szintén július első hetében tartják a Nemzetközi Eisteddfod-ot, Llangollenben Észak-Walesben, azaz a Nemzetközi tánc- és zeneversenyt. A Hampton Court Virágkiállítása Hampton Court Palace-ben Surreyben kerül megrendezésre szintén július elején. A Nyári Zenei Fesztivál, melyet Stourheadban, Wiltshire-ben rendeznek, július harmadik hétvégéjére esik. A hónap egyik kiemelkedő eseménye a Henley Nemzetközi Királyi Regatta, a Temzén (Henley-on-Thames) rendezett evezősverseny, amelyet július első hetében tartanak. 1839-ben rendezték az első regattát, amelyet a sikerére való tekintettel Albert herceg 1851-ben vett pártfogásába, s halála óta minden uralkodó pártfogásába veszi a regattát. A cambridge-i Népzene Fesztivált a hónap utolsó hétvégéjén rendezik, neves nemzetközi előadók fellépésével. A Royal Welsh Show, szintén a hónap utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre Builth Wells-ben, amely Wales legnagyobb mezőgazdasági kiállítása. A Nemzetközi Népművészeti Fesztivál, amely július végén kezdődik, de befejezésére már augusztus elején kerül sor, Sidmouthban, Devon megyében, 1955-ben néptánc fesztiválként indult, programjának sokszínűsége apránként alakult ki az évek során, aminek köszönhetően később nemzetközivé vált.
Augusztus hónap a Royal National Eistedfodd-al kezdődik Walesben, amely egy tánc-, ének- és szavaló verseny és változó helyszíneken kerül megrendezésre. A Henry Wood Promenade Concerts már július közepén elkezdődik, egész augusztusban tart és csak szeptember közepén fejeződik be a Royal Albert Hallban, Londonban. A méltán híres koncertsorozat népszerű neve Proms. Az Edinburgh-i Nemzetközi fesztivál augusztus közepétől szeptember közepéig tart, és a világ legnagyobb színház-, tánc- és zenefesztiválja. A szintén Edinburghban megrendezésre kerülő Festival Fringe (The Fringe) nemzetközi fesztivál napi 400 eseményt, többségében előadást szervez. A világ legnagyobb művészetéi fesztiválját 1947-ben szervezték először. Augusztus közepén Breconben, Walesben rendezik a Brecon Dzsessz fesztivált, majd Liverpoolban augusztus utolsó hétvégéjén a Beatles Festival, amely a híres négyest ünneplő zenés szórakozás. A nyár utolsó hétvégéjén Londonban a Notting Hill-i Karnevált rendezik meg, amely egyfajta nyugat-indiai mulatság felvonulással, zenével és utcai árusokkal.

Nyár

bye bye summer (www.flickr.com by Xavier Fargas)

A nyári pihenés végét jelzik a pártok októberi konferenciái, az uralkodó pedig ünnepélyesen megnyitja a parlamentet. November 5-én országszerte tűzijátékok emlékeznek meg arról, hogy 1605-ben Guy Fawkes és társai elfogásával sikerült megakadályozni a parlament felrobbantását. A templomokban hálaadó istentiszteletekkel köszönik meg a termést. Az üzletek feltöltik raktáraikat és felkészülnek az év legforgalmasabb heteire, a karácsony előtti vásárlásra.
Szeptember elejétől egészen októberig a Blackpooli díszkivilágításban gyönyörködhet a látogató a tengerparton 8 km hosszan, mivel látványos fényfüzéreket gyújtanak meg minden este. A Royal Highland Gathering, amely szeptember első szombatján kerül megrendezésre Braemarban Skóciában, arra szolgál, hogy a klánok férfi tagjai hagyományos skót ruházatban (skót szoknyában) fatörzs- és súlylökésben mérjék össze tudásukat és erejüket. Mindezt természetesen dudaszó és tánc kíséri immár kétszáz éve, ám hagyományai több mint 700 évre nyúlnak vissza. Az ünnepségen a királyi család is meg szokott jelenni. Általában szeptember 14-16 között rendezik meg a Nemzetközi Pásztorkutya versenyt, amelynek helyszíne országszerte évről évre változik. A Nagy Õszi Virágkiállítás szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Harrogate-ben, Észak-Yorkshire-ben. Itt egyéni kertészek és országos szervezetek is bemutatják virágaikat. A Horse of the Year Show, azaz az év lova elnevezésű rendezvény a hónap utolsó hétvégéjén, Wembley-ben, Londonban kerül megrendezésre. Az Osztrigafesztivál pontosan azon a szombaton kezdődik szeptemberben, amely közvetlenül az osztriga idény kezdetét követi. Helyszíne Colchester és az ünnepi ebéd gazdája a város polgármestere.
Az október az aratási ünnepekkel kezdődik, melyek az egész hónapon át tartanak a falvakban és a mezővárosokban az egész ország területén. A hónap második felében tartják a Nottinghami Libavásárt, amely Nagy-Britannia egyik legrégibb hagyományos vásárára. Természetesen a szórakozásé a főszerep. A Canterbury Fesztivál október második és harmadik hetében bontakozik ki zenével, drámával és más művészetek bevonásával. Az Aldeburgh-i Britten Fesztivált október harmadik hétvégéjén rendezik. A Fesztivál során főként az Aldeburghban elhunyt Benjamin Britten zeneszerző, zongorista és karnagy műveiből válogatnak a közönség számára, de más zeneszerzők műveiből is felcsendülnek sorok. Az októbert a Hallowe’en zárja október 31-én, ekkor országszerte jelmezes mulatságokat tartanak.
Novembert a parlament ünnepélyes megnyitásával kezdik (amely olykor viszont október végére esik). A királynő díszhintóban hajtat a Buckingham-palotától a Westminsterhez, hogy megnyissa a parlament új ülésszakát. November első vasárnapján tartják a RAC London-Brighton Veterán Autók Versenyét, melynek során az autók reggel 7-kor indulnak Londonból a Hyde parkból. November második szombatján Lord Mayor’s Procession and Show elnevezéssel felvonulást tartanak a Cityben a londoni főpolgármester beiktatásának napján. Ezt követően a hónap második vasárnapján, az Emlékezés Napján a világháborúkban elesett katonák emlékművénél tartanak megemlékezést. Londonban a megemlékezést a Whitehallon a Cenotaph-nál tartják. A Guy Fawkes éjszakáján, november 5-én tűzijátékok és máglyák világítják be az ország egét, annak a kudarcot vallott kísérletnek emlékére, melynek során Guy Fawkes és társai a levegőbe kívánták röpíteni az egész angol parlamentet 1605-ben. A Londoni Filmfesztivál november első két hetében zajlik, melynek során különböző helyszíneken kerülnek bemutatásra az új filmek. Az ősz vége már a téli ünnepekre való felkészüléssel zárul. Ekkor kezdenek el az üzletek és az emberek felkészülni Karácsonyra, mely esemény a Regent Street karácsonyi fényeinek felragyogásával indul november közepétől.

Tél

Central Park, Liscard, Wallasey, Merseyside, England (www.flickr.com by Andrew_D_Hurley)

Színes angyalfények és karácsonyfák díszítik a bevásárló utcákat és az üzleteket minden városban. Karácsonyi énekek hangzanak fel mindenütt, országszerte öröménekek hallhatók a templomokban és a városok színházaiban pantomimjátékok szórakoztatják a gyermekeket. Ennek a hagyománya a viktoriánus korra tekint vissza. A legtöbb hivatal bezár karácsony és újév között. A boltok azonban december 27-én kinyitnak és kezdetét veszi a nagy januári árleszállítás.
December első csütörtökén a Trafalgar téren, Londonban felállítják a mindenki karácsonyfáját. A fa Norvégia ajándékaként érkezik, minden évben és Oslo főpolgármestere gyújtja meg fényeit. Norvégia ezzel fejezi ki a briteknek háláját a második világháborúban nyújtott segítségért. Egész decemberben országszerte zajlanak koncertek, melyek során a hagyományos karácsonyi énekek hangzanak fel a templomokban, színházakban. A Nagy karácsonyi felvonulást december elején tartják, melynek során a Mikulást ünneplő vidám menet feldíszített autókkal halad végig az utcákon. December 24-én éjféli istentiszteletet tartanak az ország minden templomában. Az Allendale-i Baal Fesztivált december 31-én rendezik Northumberlandban. A fesztiválon a falu lakosai, valószínűleg pogány, minden bizonnyal viking, hagyományból eredően, égő kátrányos hordókkal, melyek akár a 15 kilogrammos súlyt is elérhetik, a fejükön vonulnak végig az utcákon és így köszöntik az új évet.
A január és február ünnepekben, fesztiválokban szegényes. A január az Újév napjával kezdődik természetesen, amely itt is állami ünnep. Skóciában még a január 2-a is állami ünnep. Január 25-én tartják Burns éjszakáját, amely a legnagyobb skót költő, Robert Burns születésnapjának emlékére evéssel, ivással és versmondással telik. Január végén vagy februárban a londoni kínai negyedben megünneplik a Kínai Újévet sárkányos felvonulás és petárda durrogtatás közepette.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia